Мирният процес в Близкия изток беше подновен в Анаполис
Мирният процес в Близкия изток беше подновен в Анаполис / netinfo

Когато Буш пристигнал от Вашингтон в Анаполис, американският държавен секретар Кондолиза Райс му казала, че израелската и палестинската делегации са близо до споразумение, но така и не са го постигнали. Тогава Буш отишъл при тях и дал тласък на финалната фаза. После Райс отново се оттеглила с преговарящите, докато Буш бил на среща с израелския премиер Олмерт и палестинския президент Абас.

Буш получил текста на общата декларация в последния момент и го прочел при откриването на конференцията. Първоначално такова нещо изобщо не било предвидено, защото американците не били сигурни, че израелците и палестинците ще се успеят да се разберат, уточнява Перино. Поради тази причина Буш дори е трябвало да си сложи очилата, за да прочете документа, защото не е имало време той да бъде отпечатан в по-подходящ за четене формат.

Общата декларация от Анаполис е била подписана броени минути преди началото на международната конференция за Близкия изток, предадоха световните агенции, цитирайки говорителката на Белия дом Дейна Перино.

Имало е голяма вероятно американският президент Джордж Буш да открие форума, без да може да съобщи щастливата новина за постигнато споразумение по текста на документа, допълни Перино.

Дейна Перино не каза по кои въпроси израелската и палестинската делегация така и не са можели да се разберат и с какво е помогнал Буш те да изгладят в последния момент противоречията си.

Предпазливи реакции последваха обявеното на конференцията в Анаполис споразумение между израелците и палестинците за започване на преговори за мир, които би трябвало да приключат евентуално до края на 2008 г. и да доведат до създаването на палестинска държава, предаде Франс прес.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс каза, че преговорите започват в Белия дом, където Джордж Буш е поканил палестинския президент Махмуд Абас и израелския премиер Ехуд Олмерт.

В Израел споразумението се посреща скептично от две от партиите в управляващата коалиция на Олмерт - партиите Шас и Израел Бейтену, предаде ДПА. Засега те нямат намерение да напуснат коалицията. Лидерът на Шас, министърът на промишлеността и търговията Ели Ишай заяви, че партията му ще се оттегли от управляващата коалиция, ако бъде постигнат опасен напредък в посока разделяне на Ерусалим на две.

Лидерът на Израел Бейтену Авигдор Либерман, министър по стратегическите въпроси, заяви, че в Анаполис спокойно е можело да се определи като крайна дата за мирното споразумение с палестинците не 2008 г., а 3008 г., предаде Франс прес

"Това са само думи и шансът за подписване на мирно споразумение до края на идната година е почти нулев", каза той. Либерман разкри, че в неофициален разговор Олмерт е казал, че няма да има палестинска държава, докато Махмуд Абас не стане отново господар на ивицата Газа.

"Според мен Абас има шанс да си върне контрола над ивицата Газа, колкото има шанс и да стане президент на САЩ", допълни Либерман. Той определи конференцията в Анаполис като хубава американска суперпродукция, която ще свърши в задънена улица. Либерман допълни, че неговата партия няма намерение да остане в правителството, ако то реши да премести от Западния бряг еврейските селища, независимо дали са законни или не, допълва ДПА.

Контролиращото ивицата Газа движение Хамас каза, че конференцията в Анаполис няма да доведе до никакъв резултат, предаде Франс прес.

"Речите, които бяха произнесени в Анаполис, потвърждават, че тази конференция няма да даде никакъв резултат в защита на палестинските интереси", заяви един от говорителите на радикалното движение Тахер ан Нуну.

"Това са само преговори, чиято единствена цел е на тях да се говори, но да не се прави нищо конкретно за палестинците", допълни той.

Същевременно представител на Организацията за освобождение на Палестина на конференцията в Анаполис заяви, че е възможно Ерусалим да стане столица на две държави, предаде ИТАР-ТАСС. Афиф Сафие заяви, че Източен Ерусалим може да бъде столица на бъдещата палестинска държава, а Западен Ерусалим - на Израел.

Сред близкоизточните държави реакциите също са противоречиви. Иран подчерта изненадата си, че Сирия присъства на форума в Анаполис, предаде Асошиейтед прес. Хосеин Шариатмадари, съветник на иранския аятолах Али Хаменей, изрази изненадата на иранските власти, че Дамаск е пратил представител на онова, което, според Техеран, е заговор срещу палестинците.

Саудитска Арабия използва сцената на конференцията, за да изкаже подкрепата си за мирния процес в Близкия изток, но да постави условия за нормализирането на отношенията си с еврейската държава, предадоха световните агенции. Саудитският външен министър принц Сауд ал Фейсал ас Сауд каза, че преди да се говори за нормализиране на отношенията, Израел трябва да се изтегли от окупираните арабски територии. Той допълни, че преговорите на Израел с палестинците трябва да бъдат последвани от преговори на Израел и със Сирия и Ливан. 

Израелската външна министърка Ципи Ливни пък призова арабските държави да продължат да играят активна роля в създаването на условия за постигането на мир в Близкия изток. Тя допълни, че участието във форума в Анаполис не е достатъчно, предаде ДПА.

Дипломат номер едно на Израел упрекна онези арабски държави, които поставят предварителни условия към Израел, за да нормализират отношенията си с него. Тя определи подобен подход като грешка, защото той предполага, че само Израел трябва се постарае да нормализира отношенията си с арабския свят, когато всъщност става дума за процес, който изисква компромиси от всички страни.

Френският външен министър Бернар Кушнер припомни, че хората са били скептични към Анаполис, защото и преди това е имало множество опити за постигане на мир в Близкия изток, предаде Франс прес. Той обаче приветства напредъка от Анаполис. Дипломат номер едно на Франция подчерта, че трябва да се следва механизма на конференцията в Анаполис и за в бъдеще и редовно да има срещи между двете преговарящи страни, плюс нови международни форуми. Кушнер обяви, че нова международна конференция по темата за мира в Близкия изток ще има в Париж на 17 декември и на нея ще бъде дефинирано действителното съдържание на понятието палестинска държава.

Неговият колега, руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва е готова да организира също нова международна конференция, но насочена по-скоро върху израело-сирийската глава в преговорите за мир. Той допълни, че тази конференция ще бъде в Москва в началото на 2008 г., може би още в края на януари, предаде Франс прес.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана каза, че подкрепата на международната общност ще бъде необходима, за да не излязат постиженията от Анаполис извън релсите, предаде Франс прес.

Италианският външен министър Масимо Д'Алема определи конференцията в Анаполис и постигнатото на нея като важна и смела стъпка в преговорите за мирно споразумение, предаде ИТАР-ТАСС. Той похвали Вашингтон, че се е захванал със смелата задача да постигне мир в Близкия изток.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че конференцията в Анаполис и постигнатото на нея показват, че никога досега волята на политическите лидери за мир в Близкия изток не е била толкова сериозна, предаде Франс прес.

Международната конференция за Близкия изток в Анаполис, САЩ, е основната международна тема за чуждестранния печат днес.

Изданията извеждат във водеща новина постигнатото съгласие за незабавно започване на преговори между Израел и палестинците под контрола на САЩ с цел да бъде сключено мирно споразумение и създадена независима палестинска държава до края на следващата година.

Британският вестник "Файненшъл таймс" пише, че постигнатото в последния момент с посредничеството на американския президент Джордж Буш и държавния секретар Кондолиза Райс съгласие по съвместната израелско-палестинска декларация е предотвратило попадането на американските домакини в неудобно положение. Изданието припомня по този повод, че Съединените щати събраха представители на близо 50 държави и международни организации за най-мащабната среща в историята на израелско-палестинския мирен процес.

По повод самия документ "Файненшъл таймс" коментира, че той е далеч от детайлното принципно споразумение, което е искал палестинският президент Махмуд Абас. Друг британски вестник - "Гардиън", отбелязва, че очакванията за конференцията са били толкова слаби, че всяко двусмислено постижение би било впечатляващо. Месеците преговори с американско посредничество обаче не доведоха до излизане с обещаната съвместна декларация за крайно деликатните въпроси като статута на Ерусалим и съдбата на палестинските бежанци, подчертава ежедневникът. Вместо това, както се очакваше, бе оповестено незабавното възобновяване на преговорите за създаването на независима палестинска държава до края на следващата година, тоест към края на мандата на президента Буш.

Според анализатори, обръща внимание "Гардиън", от ключово значение за бъдещия мирен процес ще е степента, до която САЩ, ЕС и други ще са готови да се намесят. А далеч не е ясно, че администрацията на Буш е готова да играе такава роля, подчертава изданието.

Вестник "Таймс" пише, че след дните на напрегнати преговори в навечерието на конференцията, не е било ясно дали двете страни в конфликта въобще ще постигнат съгласие за започване на преговори, камо ли за договаряне на толкова стегнат график. По повод посредничеството на Джордж Буш, изданието отбелязва още, че американският президент е започнал най-амбициозния си опит за установяване на мир в Близкия изток.

Американският вестник "Вашингтон пост" коментира, че изявленията на конференцията на израелския премиер Ехуд Олмерт и палестинския президент Махмуд Абас са изложили на показ дълбоките разногласия помежду им. Според всекидневника е станало още ясно, че за постигане на траен мир ще са необходими трудни компромиси.

"Вашингтон пост" обръща още внимание, че е биело на очи отсъствието на непоканените Иран и Хамас. Либия, Ирак и Кувейт не са изпратили свои делегации, въпреки че са получили покани. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че официално провъзгласената задача на конференцията може и да е било решаването на израелско-палестинския конфликт, но тя е имала една неизречена на глас цел: спиране на нарастването на регионалното влияние на Иран и ислямския радикализъм. Ето защо, въпреки силния скептицизъм за способността на Израел и палестинците да сключат окончателен мирен договор, много арабски сунитски държави изпитват огромно облекчение, че САЩ отново са се ангажирали с по-голямата и по-важната според тези страни битка за умовете и сърцата на мюсюлманите.

Френският вестник "Монд" цитира думите на Буш, че изпълнението на задачата да се постигне мирно споразумение до края на следващата година ще бъде трудно. Това е началото на процес, а не краят му, и остава още много работа, предупреди американският президент. В същото време Буш изтъкна, че моментът е подходящ, каузата - справедлива, а задачата - изпълнима, посочва "Монд".

Израелският вестник "Йедиот ахронот" пише, че според палестинците Израел е излязъл победител. Конференцията в Анаполис завърши с горчиво разочарование за малцината палестинци, които имаха възможност да я наблюдават на живо, тъй като не бе споменато нито за график за създаване на независима палестинска държава, нито за нейните граници, нито за статута на палестинските бежанци, обяснява изданието. 

Швейцарският вестник "Тан" отбелязва, че Буш все пак е споменал в речта си тези въпроси. Американският президент обаче използва внимателни формулировки, обръща внимание изданието, които например изглежда гарантират запазването на големите еврейски селища на окупирания Западен бряг. Тези дипломатически хитрости с цел да се предотврати провала на конференцията показва колко миниран остава пътят към решаването на конфликта, предупреждава "Тан".

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс постави рекорд по брой на посещенията в Израел и Палестина в опити да сближи позициите на двете страни за рамките на бъдещия преговорен процес. Всеки път обаче се убеждаваше все повече, че тази цел е непостижима, коментира московският "Комерсант" подготовката на форума в Анаполис.

Заключителният документ бил подготвян в мъки, разказали пред руския "Время новостей" източници от израелската делегация. На протестни митинги в Газа палестинските екстремисти от Хамас и "Ислямски джихад" нарекоха срещата в Анаполис "карнавал по случай 60-ата годишнина на ционисткото образувание", имайки предвид Израел, посочва "Время новостей".

Ръководството на Хамас нарича постигнатите договорености "губене на време", отбелязва "Московский комсомолец". Според радикалите Махмуд Абас няма пълномощия да сключва мирни споразумения, цитира вестникът радио "Ехото на Москва".