Международни реакции и безпокойство заради напрежението в Украйна
Международни реакции и безпокойство заради напрежението в Украйна / снимка: БГНЕС

Кризата в Украйна тревожи целия свят, а международните реакции и коментари са непрестанни.

Върховният комисар на ООН по правата на човека е обезпокоен от прекалената употреба на сила от страна на украинското правителство, предава АФП.

"Съществуват международни стандарти, регламентиращи действията на военните и полицаите", заяви Рупърт Колвил, говорител на комисаря. "Правителството трябва да гарантира, че военната и полицейската операция (в източна Украйна) е била извършена в съответствие с международните стандарти, изключително важно е властите сами да спазват върховенството на закона и стриктно да защитават правата на всички граждани, включително на рускоезичното население", каза Колвил. Той призова властите в Киев бързо да разследват събитията в Одеса, където при сблъсъците в петък загинаха над 40 души.

Ротационният председател на ОССЕ заяви преди визита в Москва, че трябва да има примирие в Украйна преди планираните президентски избори на 25 май.

"Нуждаем се от примирие за изборите", заяви на летището във Виена Дидие Буркхалтер, швейцарски президент и настоящ председател на ОССЕ. Буркхалтер, който е едновременно и външен министър, ще посети Москва утре. Той заяви, че провеждането на изборите, които Русия нарича "абсурдни", е много трудно в настоящата ситуация.

Той заяви още, че международната общност се нуждае от "продължение на Женева", имайки предвид международното споразумение, постигнато в швейцарския град на 17 април. Буркхалтер говори във Виена след срещата на Съвета на Европа, на която присъстваха също руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Андрей Дещица.

Лавров каза по-рано днес, че втора мирна конференция в Женева няма да постигне много, тъй като споразумението от първите преговори в Женева не беше приложено, а сепаратистите са изключени от процеса.

Германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер заяви в интервю за четири европейски издания, че рискът от "военна конфронтация в Украйна" се приближава и призова за нова международна конференция в Женева, предава БГНЕС.

"Картините, които си представяме, са ужасяващи, особено след трагедията в Одеса вече не сме много далеч от военна конфронтация в Украйна", заяви Щайнмайер в интервю за "Газета Виборча" (Полша), "Ел Паис" (Испания), "Република" (Италия) и "Монд" (Франция). "Но един външен министър не трябва да описва дадена ситуация, а да я променя. Поради това съсредоточавам цялото си внимание върху възможностите, които ни остават, за да избегнем затъването в гражданска война", допълни Щайнмайер.

Безредиците в Източна Украйна, където армията започна операция в опит да си възвърне контрола над областта, и насилието в Одеса доведоха Украйна до ръба на гражданска война. "Никой не трябва да се заблуждава и да смята, че няма риск и заплаха за Украйна. Чрез този конфликт цялата архитектура на сигурността в Европа, градена с десетилетия, може да бъде разрушена. Поради това трябва да направим всичко възможно да предотвратим този риск и навлизането в нова Студена война", подчерта Щайнмайер.

Берлин призовава за втора международна конференция в Женева за намиране на изход от кризата в Украйна, въпреки провала на постигнатото в средата на април споразумение също в Женева. То предвиждаше деескалация на кризата и възстановяване на политическата и икономическата стабилност в страната. Според германския министър по време на първата конференция била допусната грешка с това, че не бил създаден механизъм, който да превърне решенията във факти.

"Втора конференция трябва да направи задължителен всеки необходим етап за постигане на деескалация там, където напрежението е особено остро, това е необходимо и за засилването на политическия и конституционен процес, който да включва всички украинци", допълни Щайнмайер. Според него на втората конференция трябва да се постигне и споразумение за провеждането на президентските избори в Украйна, планирани за 25 май, които Русия смята за невъзможни при сегашните условия.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой се изказа за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, подкопано заради кризата в Украйна.

"Днес е най-важно да се предприемат начинания за възстановяване на отношенията на доверие с Русия. И двете страни се нуждаем от това", каза той пред белгийския в. "Соар"

Евросъюзът смята за необходимо всички страни да предприемат стъпки за намаляване на напрежението в Украйна чрез реализацията на Женевските споразумения. Тази позицията бе изразена от Мая Косянич, говорителка на върховната представителка на ЕС по външната политика Катрин Аштън. "Готови сме да подкрепим всяка инициатива, която може да сложи край на насилието", изтъкна говорителката. По думите й "всички страни трябва да проявяват максимална сдържаност". Все пак тя отбеляза, че от гледна точка на ЕС оръжие може да се използва само от представителите на законните силови структури".

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна заяви във Виена, че нова конференция в Женева за Украйна "няма да донесе кой знае какво" и призова за сметка на това за "национален диалог" в Украйна.

Повечето страни на Съвета на Европа се изказаха за търсене на компромисни решения в Украйна в интерес на нейния народ, допълни той.

"От устата на някои страни от Съвета на Европа, но далеч не всички, се чуха заплахи и обвинения срещу Русия. Повечето участващи в дискусията се изказаха за намирането на компромисни решения, въз основа не на нечии геополитически амбиции, а на интересите на украинския народ", изтъкна министърът на пресконференция. "Убедени сме, че изход от сегашната криза има, той може да бъде намерен изключително въз основа на общонационален диалог, включително за конституционна реформа, на диалог, в който пълноценно ще звучи гласа и на юга, и на изтока, и на всеки регион на Украйна", подчерта още Лавров.

В същото време той заяви, че Съветът на Европа не трябва да отслабва вниманието си към борбата срещу възраждането на идеологията на нацизма на своята територия. "Призовахме Съветът на Европа да не отслабва вниманието си към проблемите за възраждането на нацистката идеология на континента, при това не само на идеологията, но и на практиката".

Сергей Лавров призова украинският режим да оттегли армията си и да отмени заповедта за използването й срещу народа. Той отбеляза също, че да се провеждат избори в Украйна, когато армията се използва срещу част от населението е твърде необичайно.

Главната заплаха за военно нахлуване в Украйна е отминала. Това заяви главнокомандващият силите на НАТО в Европа ген. Филип Бридлав на среща с военни и дипломати в канадската столица Отава.

По думите му Кремъл няма да дръзне на война, но активно ще подкрепя украинските сепаратисти. В източна Украйна руският президент налага "кримският сценарий", смята генералът, цитиран от сайтове, които се позовава на Ройтерс. Сценарият предполага присъствие на отряди от спецчасти, които подкрепят сепаратистите. Но основните сили на руската армия не пресичат границата, каза генералът.

От своя страна Украйна ще се съгласи на втори кръг от женевските преговори, ако Русия подкрепи провеждането на президентските избори. Това заяви на пресконференция във Виена временният външен министър на страната Андрей Дешчица, който участваше в среща на външните министри ан Съвета на Европа.

"Ако Русия е готова да подкрепи изборите и да спре заплахите, ние може да проведем такава среща (кръг от преговорите)", посочи министърът.

Той отхвърли възможността да бъдат включени в преговорите представители на югоизточните региони на Украйна.