/ БГНЕС, архив
Германският канцлер Ангела Меркел поздрави турския президент Реджеп Тайип Ердоган за преизбирането му и изрази желание да работи заедно с него за по-нататъшно укрепване и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни, предаде ДПА.

Турция става президентска република, цялата власт отива в ръцете на Ердоган
 
Промените в Близкия изток и последвалите потоци от бежанци съществено засягат нашите две страни, заяви канцлерът в поздравителното си послание, добавяйки,че Турция е проявила голяма отговорност по време на бежанската криза.
 
Затова ние още повече желаем да имаме стабилен и плуралистичен партньор в лицето на Турция, в която демократичното участие и спазването на върховенството на закона бъдат засилени, допълва Меркел, като напомня, че дългогодишно приятелство свързва Турция и Германия.

Избирателната комисия в Турция: Приключихме едни хубави избори, да ни е честито
 
Британският премиер Тереза Мей също поздрави президента Ердоган за изборната му победа, като изрази надежда, че двете страни ще могат да продължат сътрудничеството си по отношение на сигурността, търговията и ситуацията в Сирия.
 
"Премиерът потвърди важността на двустранните отношения и изрази желанието си да продължи работата в партньорство с президента Ердоган и неговото правителство по обшите ни приоритети, включително сътрудничеството в сигурността, търговията и инвестициите, ситуацията в сеирия и подкрепата за политическо уреждане в Кипър", се казва в съобщението на "Даунинг стрийт", цитирано от Ройтерс.

Борисов поздрави Ердоган за изборната победа
БТА