/ БТА
Чешкият парламент разреши на гласоподавателите в тази държава - членка на Европейския съюз и НАТО, които живеят или пътуват в чужбина, да гласуват по пощата от следващата година.

Досега Чехия разрешаваше само лично гласуване, докато много държави-членки на ЕС разрешават гласуване по пощата или по електронен път за всички или за част от своите граждани.

Действащият в момента закон задължава чешките гласоподаватели, живеещи в чужбина, да пътуват на дълги разстояния, за да гласуват в дипломатическите представителства.

Законопроектът беше одобрен от 92 от 168-те присъстващи депутати, след няколко заседания, забавени от опозицията, предаде АФП.
Текстът беше предложен от правителствената коалиция на 5 дясноцентристки партии, водена от министър-председателя Петер Фиала, която има мнозинство в долната камара на парламента.

Опозицията, включваща популисткото центристко движение АНО на бившия ръководител на правителството на милиардера Андрей Бабиш и крайнодясната партия СПД, заяви, че законопроектът ще се намеси в правото на избирателите на неприкосновеност на личния живот.
Тя също така обвини мнозинството, че иска да манипулира предстоящите избори.

"Рискувате да не спечелите следващите избори и това е, от което най-много се притеснявате. Затова се опитвате да избегнете поражението, като манипулирате вота", заяви Алена Шилерова, лидер на парламентарната група на АНО, пред депутатите от управляващата коалиция.
Според Йозеф Млейнек, анализатор в Карловия университет, позицията на опозицията по новия закон може да се обясни по-специално с неблагоприятните резултати от изборите в чужбина.

"Повечето чехи, живеещи в чужбина, гласуват за партии, които сега са членове на управляващата коалиция", каза той.

Новият закон ще се прилага от парламентарните избори през следващата година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня