Той е с капацитет за 47 задържани, а зоната half way house е за 12 осъдени
Служебният правосъден министър Мария Павлова присъства на откриването на новия арест и ново преходно отделение за лишени от свобода в дупнишкото село Самораново.

Сградата е изградена със средства, осигурени от програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм.

БТА

"За първи път тук ще открием едно изцяло ново съоръжение, каквото до момента в България няма - т.нар. half way house, къщички на средата на пътя. Това са помещения, в които лишените от свобода, на които им предстои излизане от затвора и общежитието ще пребивават в среда, близка до семейната, за да могат да се интегрират по-добре в обществото. Това се прави с идея да се намали рецидивът.

С тях ще се работи по утвърдени международни програми, така че да не се допуска повторното им извършване на закононарушения и постъпването им в пенитенциарни заведения", каза Павлова.

БТА

Арестът в Самораново ще започне да функционира веднага и ще обслужва територията на цялата Кюстендилска област. Той е с капацитет за 47 задържани, а зоната half way house е за 12 осъдени.

Главен комисар Ивайло Йорданов, директор на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“, каза, че откриването на новия арест е пореден повод за гордост на системата.

БТА

"Както виждате, през последните няколко години ние много драстично успяхме да обновим условията в местата за задържане и лишаване от свобода. Тук сериозна помощ оказаха нашите норвежки партньори, но и на другите места, където нямаме такива осигурени средства, успяваме със собствени сили да подобрим значително условията, така че те да отговарят на всички стандарти".

Теренът, на който е изграден новият арест, е собственост на Министерството на правосъдието, прехвърлен през 2002 г. от Министерството на отбраната. Преди това на мястото е имало военно поделение.

БТА

Арестът е изграден , където е бил бившият му щаб. Зданието е ремонтирано и ще служи като място за предварително задържане, отговарящо на всички съвременни изисквания. То е четириетажно, на първия етаж, с отделен вход, са разположени помещения за лишени от свобода, на които им предстои скорошно изтърпяване на присъдата.

Капацитетът на сградата се състои от шест броя спални и прилежащи санитарни помещения.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Милен Миланов, БТА