Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев и президентът Румен Радев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе в периода от 9 юли до 11 юли във Вашингтон, съобщиха от Министерския съвет.

Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75’та годишнина на Северноатлантическия договор подписан именно във Вашингтон, САЩ.

Денков: Позициите на президента съвпадат с тези на Кремъл

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване.

Ден по-рано, премиерът Димитър Главчев изпрати писмо до парламентарно представените партии, които да решат кой да представлява страната ни на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон - той или държавният глава. До зала така и не стигна такова обсъждане, след като на председателски съвет в крайна сметка депутатите са решили това да бъде преценено от самият Главчев.

Пеевски: На Срещата на върха на НАТО да отиде Главчев, за да няма риск Радев да сее проруска пропаганда

ДПС и ПП-ДБ се обявиха против президентът Румен Радев да представлява България. В позиция до медиите, лидерът на ДПС Делян Пеевски посочи, че именно Главчев трябва да отиде, "за да няма риск президентът на сее проруска пропаганда", а Николай Денков от ПП-ДБ посочи, че държавният глава е говорител на Кремъл.

БСП и "Възраждане" пък бяха на друга позиция - че Радев трябва да представлява страната ни заради по-голяма легитимност и тъй като мандатът на служебното правителство изтича.

Николай Марков от партия "Величие"
не зае конкретна страна, а посочи, че депутатите са оставили решението да бъде взето от Главчев, тъй като така се спазва "буквата на закона" - че за националната сигурност отговаря Министерският съвет, а не народните представители. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше още по-лаконичен, като посочи, че вече е трябвало да има позиция на България, на външно министерство, която, който и да отиде във Вашингтон за срещата на НАТО, да я защити.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня