/ БГНЕС
Израелските сили за отбрана вчера нанесоха удари по Рафах и други райони в ивицата Газа и влязоха в сражения с бойци на "Хамас" и други палестински ислямистки групировки, съобщиха жители и израелски военнослужещи, цитирани от Ройтерс.

Танкове навлязоха в западната и северната част на града, след като израелските сили вече установиха контрол върху източната, южната и централната част. Израелските сили бомбардираха със самолети, обстрелваха с танкове и кораби, което предизвика нова вълна от изселване от града, приютил повече от един милион разселени хора, повечето от които бяха принудени да бягат отново, отбеляза Ройтерс.

Израелската армия каза, че провежда "прецизни, основани на разузнавателни данни" действия в района на Рафах. Местни жители заявиха, че през последните два дни израелските набези са зачестили. Повече от осем месеца след началото на войната в Газа настъплението на Израел сега е насочено към Рафах в южния край на Газа и централния район около Дейр ал Балах.

Въоръженото крило на "Хамас" заяви вчера, че негови бойци са поразили два израелски танка с противотанкови ракети в лагера "Шабура" в Рафах и са убили военнослужещи, които са се опитали да избягат. Израел не даде коментар по случая. В град Хан Юнис израелски въздушен удар причини днес смъртта на трима души.

Успоредно с това израелските сили продължиха да се оттеглят в някои предградия на град Газа в северната част на анклава, където се сражаваха с бойци на "Хамас". Жители заявиха, че вчера армейските сили са разрушили много къщи в центъра на град Газа. По-късно днес при израелски въздушен удар по главен път в град Газа са загинали четирима палестинци.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Габриела Иванова/БТА