/ БТА
Хизбула използва все повече от арсенала си в конфликта си с Израел, въпреки че не желае пълномащабна война - ескалация, която според анализатори цели да възпре Израел от по-широка конфронтация, но която може и да доведе до разпалването ѝ, пише Reuters.

Конфликтът по ливанско-израелската граница се разрасна през последния месец.

Според източник, запознат с арсенала на "Хизбула", напоследък "Хизбула" засилва атаките си по няколко начина: изпраща наведнъж по-голям брой дронове с експлозиви, използва нов тип ракети и твърди, че за първи път е нанесла удар по израелски военни самолети - важен етап за групировката.

Отмъщавайки за убийството на висш командир от Израел, "Хизбула" отприщи двудневни бомбардировки, най-тежките в конфликта досега, като в сряда изстреля около 250 ракети по Израел, а в четвъртък извърши още по-мащабно нападение с ракети и дронове по девет израелски военни обекта.

Много от ракетите в сряда изглежда са паднали в открити местности и са предизвикали големи пожари. Шрапнел от нападението в четвъртък рани най-малко двама души в Израел.

В четвъртък Израел заяви, че смята "Хизбула" и нейните ирански спонсори за виновни за ескалирането на насилието и повтори обещанията си да възстанови сигурността на границата.
Източникът, запознат с арсенала на Хизбула, заяви, че тя все още преценява действията си с цел да избегне пълномащабна война, въпреки че е увеличила атаките си - подход, който тя прилага от началото на конфликта.

През последната седмица "Хизбула" съобщи за четири нападения срещу израелски военни самолети, като заяви, че ги е принудила да напуснат ливанското въздушно пространство.

"Хизбула" показва какви възможности има" в опит да "засили нежеланието за пълномащабна война", казва Сет Г. Джоунс, старши вицепрезидент в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

"Въпросът е какъв вид противовъздушна отбрана има "Хизбула" и какво още може да получи от иранците и сирийците. Подозирам, че всяка сериозна индикация за големи възможности ще накара израелците да нанесат силен удар", каза той.

От 2006 г. насам арсеналът на "Хизбула" нарасна неимоверно.

Хизбула започна да води огън с Израел на 8 октомври, ден след като палестинският ѝ съюзник Хамас нападна южен Израел, предизвиквайки войната в Газа. Хизбула заявява, че ще прекрати огъня само когато войната в Газа спре.

Десетки хиляди хора са избягали и от двете страни на границата. По данни на Ройтерс израелските удари са убили над 300 бойци на Хизбула и около 80 цивилни в Ливан. При нападения от Ливан са убити 18 израелски войници и 10 цивилни.

Съединените щати водят дипломатически усилия за деескалация на конфликта. В четвъртък официален представител на САЩ заяви, че Вашингтон е силно обезпокоен от потенциална ескалация.

Хизбула изрази готовност за дипломатически споразумения, ако Ливан има полза от тях, но твърди, че това не може да се обсъжда, докато Израел не спре офанзивата в Газа. Израел също изрази готовност за дипломатическо споразумение, което да възстанови сигурността в северната част на страната, докато се подготвя за офанзива.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters