/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието печелят предсрочните парламентарни и президентски избори.

Ердоган победа Турция избори
БГНЕС

От утре цялата власт се концентрира в ръцете на Ердоган, тъй като влизат в сила поправките на Конституцията, приети на априлския референдум от 2017 г. Променя се формата на държавно управление и от парламентарна Турция става президентска република.

Ердоган с убедителна преднина на президентския вот в Турция

Следващото турско правителство няма да има премиер. Новоизбраният президент ще поеме функциите и на министър-председател, а правителство на практика ще му бъде подчинено. Новият държавен глава ще може еднолично, без санкцията на парламента да създава закони, да избира и назначава министри и висши съдии, да изготвя бюджета на страната, както и да въвежда или отменя извънредно положение в страната.

Няма сериозни нарушения на изборния процес, заявиха от Висшия избирателен съвет. Според опозицията обаче изборите са били нечестни и под натиск.

Ердоган: Турция премина още една проверка за демокрация

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган беше преизбран, получавайки 52,5% от гласовете. Основният му опонент от Народно-републиканската партия Мухарем Индже получи 30,7%. Намиращият се в затвора лидер на Демократичната партия на народите Селахатин Демирташ е трети с 8,4%, а Мерал Акшенер от „Добрата партия“ – четвърта със 7,3%.

В парламента влизат общо 5 партии. Партията на справедливостта и развитието на Ердоган ще има 293 – ма депутати, Народнорепубликанската партия 146, прокюрдската Демократична партия на народите  67 , Партията на националистическото действие 50, а Добрата партия ще разполага с 44 представители в парламента.

Какви са възможните изходи и последици след изборите в Турция?

В традиционната си след избори реч от балкона на централата на Партията на справедливостта и развитието в Анкара Ердоган заяви, че победители в изборите са Турция и турския народ.

„От утре започваме да изпълняваме обещанията, които дадохме на нашия народ. Готови сме да въведем новата президентска система. Турция избра да се бори срещу всички терористични организации, срещу ПКК и Движението на проповедника Фетуллах Гюлен. Вярвам, че резултатите означават и че имаме подкрепата на гражданите да се борим за освобождаването на Сирия и да направим така, че сирийците, които в момента са тук, да могат да се върнат в родината си“, каза той.

Ердоган
БГНЕС

Основният опонент на преизбрания турски президент Реджеп Ердоган - Мухарем Индже, обяви, че приема резултатите от вчерашните предсрочни президентски избори. Кандидатът на Народно-републиканската партия призова Ердоган да бъде държавен глава на всички турски граждани и предупреди за сериозната опасност за страната, идваща от новото ръководство на републиката.

„Започващият от днес работа режим представлява голяма опасност. Съсредоточаването на изпълнителна, законодателна и съдебна власт в ръцете на едни човек поставя въпроса за оцеляването. Ние ще живеем така и всички ще плащаме цена за това. Преминахме към режим на еднолично управление. Факторите, заплашващи обществения мир, ще останат актуални и ние ще продължим да чувстваме голяма тревога за нашето бъдеще“, коментира Индже.

Изборният ден беше белязан от голямо напрежение. В една от провинциите близо до границите с Грузия и Армения местният лидер на опозиционната Добра партия беше убит при сблъсък със симпатизанти на Ердоган. Спречквания имаше и на други места.

Ердоган
БГНЕС

След тези избори турският парламент ще се отдаде единствено на законодателните въпроси. Броят на депутатите се увеличава от 550 на 600 души. Според новата система на управление на държавата президентът ще бъде считан за държавен глава и главнокомандващ, той ще назначава вицепрезидентите и министрите, той лично ще внася в ръководството на парламента законопроектите.

Избирателната комисия в Турция: Приключихме едни хубави избори, да ни е честито

Ако президентът наложи вето на даден законопроект, парламентът може да преодолее ветото само с абсолютно пълно мнозинство; президентът изготвя държавния бюджет, а парламентът не може да внася поправки в него, премахва се и парламентарният контрол.