Всеки опит за арест от чуждестранни държави ще бъде разгледан като обявяване на война, заяви бившият президент на Русия Дмитрий Медведев.

Медведев, който беше президент между 2008 и 2012 г., прави все по-категорични изказвания откакто Путин изпрати войски в Украйна, многократно отправяйки ядрени заплахи, предаде АФП.

Късно в сряда той заяви, че руските оръжия ще ударят всяка държава, която предприеме действия да арестува Путин.
БГНЕС припомня, че на 17 март 2023 г., Камара II на Международния наказателен съд ("МНС") издаде заповеди за арест на две лица във връзка със ситуацията в Украйна: Владимир Владимирович Путин и г-жа Мария Алексеевна Львова-Белова.

„Г-н Владимир Владимирович Путин, роден на 7 октомври 1952 г., президент на Руската федерация, се предполага, че е отговорен за военното престъпление незаконна депортация на население (деца) и незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните райони на Украйна в Руската федерация. Твърди се, че престъпленията са извършени на окупираната украинска територия поне от 24 февруари 2022 г. Съществуват основателни причини да се смята, че г-н Путин носи индивидуална наказателна отговорност за горепосочените престъпления за това, че е извършил деянията пряко, съвместно с други лица и/или чрез други лица и за това, че не е упражнил надлежен контрол върху гражданските и военните си подчинени, които са извършили деянията или са допуснали извършването им и които са били под неговата ефективна власт и контрол, съгласно отговорността на висшестоящия.“

След издаването на заповедта за арест Москва заяви, че тя е „безсмислена“ и „юридически нищожна“, поради факта, че „Русия не е част от Римския статут на Международния наказателен съд и не носи отговорност по него. Русия не си сътрудничи с този орган, а възможните „рецепти” за арест, които идват от Международния съд, за нас са юридически нищожни”, се казва в изявлението.

Самият Медведев вече заплаши МНС с ракетна атака, като заяви, че „всички се прекланят пред Бога и ракетите“, и че е „възможно да си представи удар с хиперзвукова ракета "Оникс" "от руски кораб по сградата на съда в Хага".

В изказването си от сряда вечерта, бившият руски президент заяви следното: "Нека си представим - ясно е, че това е ситуация, която никога няма да се случи - но въпреки това нека си представим, че се случи".

Кремъл: Заповедта за арест на Путин е възмутителна, но безсмислена за Русия

"Настоящият ръководител на ядрена държава пристига на територията на, да речем, Германия и бива арестуван. Какво е това? Обявяване на война на Руската федерация.", продължи той.

Медведев заяви, че ако това се случи, "всички наши средства, ракети и други, ще полетят върху Бундестага, в канцлерството и така нататък".
Медведев - който е заместник-председател на руския Съвет за сигурност - заяви, че решението на Международния наказателен съд ще доведе до по-нататъшно влошаване на отношенията със Запада.

Коментарите му дойдоха два дни след като Русия започна наказателно разследване срещу прокурора на МНС Карим Хан и няколко други съдии от МНС, заявявайки, че решението им е "незаконно".

В сряда законодателният орган на МНС заяви, че съжалява за "заплахите" срещу съда във връзка с неговата заповед.
"Председателството на асамблеята изразява съжаление за тези опити да се попречи на международните усилия за осигуряване на отговорност за действия, които са забранени от общото международно право", се казва в изявлението.