/ ThinkStock/Getty Images
Учени от САЩ, анализирали шпионски сателитни изображения от времето на Студената война, са стигнали до заключението, че ледниците в Хималаите се топят двойно по-бързо от началото на 21 в. в сравнение с края на 20 в., съобщават АП и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Science Advances". 

За целите на изследването специалистите са изчислили количествено и са сравнили промените в дебелината на ледовете на 650 ледника през периода 1975-2000 и 2000-2016 г. 
От началото на 21 в. хималайските ледници губят около 1% лед годишно.

Тревожно: Една четвърт от ледниците в Западна Антарктида изтъняват

"Резултатите от изследването показват, че хималайските ледници са претърпели значителна загуба на лед през последните 40 години, като средната скорост на топене през 21 в. е двойно по-бърза от края на 20 в.", пишат авторите на проучването.

Сред възможните причина за ускореното топене е повишаването на средната температура в региона с 1 градус Целзий. "Загубата на лед е плашеща, но още по-плашещи са двойно по-бързите темпове на топене", казва гласиологът и ръководител на изследването Джон Мауер от Колумбийския университет. 

Учени откриха в Антарктида признаци за глобална катастрофа

Количеството останал лед в Хималаите - част от регион, наричан Третия полюс, е само 72% в сравнение с наличния през 1975 г. От началото на века хималайските ледници губят около 8,3 млрд. тона лед годишно. За сравнение - в периода между 1975 и 2000 г. годишната загуба възлиза на 4,3 млрд. тона. 

Топенето на хималайските ледници не допринася съществено за покачване на морското равнище, тъй като "бледнее" в сравнение с топенето на Гренландия и Антарктика. Загубата на лед обаче означава настоящи и бъдещи проблеми с водоснабдяването за стотиците милиони хора в региона, отбелязва съавторът на изследването Йорг Шафер. 

Еверест става все по-мръсен и топъл, установиха учени

Учените не разполагат с достатъчно данни за леда в Хималаите, докато Джош Мауер не попада на разсекретени и публикувани онлайн изображения от американски шпионски сателити. Благодарения на тях специалистът успява да изчисли наличния лед в Хималаите през 1975 г. След това Мауер използва други сателитни изображения, за да отчете количеството на леда през 2000 г. и отново през 2016 г. 

Предишни проучвания обхващат индивидуални ледници през кратък период от време. Настоящото изследване представлява първия по рода си "поглед" към голямата картина - топенето на 650 ледника за период от десетилетия.
БТА