Кристалина Георгиева и Клинтън заедно в помощ на Хаити
Кристалина Георгиева и Клинтън заедно в помощ на Хаити / снимка: Reuters

Възстановяването на Хаити не трябва да излиза от полезрението ни, но не трябва да забравяме, че милиони хаитяни все още се нуждаят спешно от хуманитарна помощ - с тези думи Кристалина Георгиева, европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакциите при кризи, подчерта хуманитарното измерение на кризата в Хаити.

Тя произнесе реч на конференция в Ню Йорк за неправителствени организации, участващи в подпомагането на пострадалата от земетресение държава Хаити. Комисар Георгиева председателстваше конференцията заедно с Бил Клинтън, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Кристалина Георгиева заяви: "Трябва да запазим темпото на помощта след жестоката трагедия на 12 януари. В хуманитарен план, макар и да бе оказана незабавна помощ за облекчаване на страданието, все още два милиона души разчитат на хуманитарна подкрепа. На всички ни са много добре известни заплахите от влошаване на метеорологичните условия. Много хора, живеещи в палатки, пострадаха тежко от неотдавнашните силни дъждове, а наближава и сезонът на ураганите".

Бившият президент Бил Клинтън е домакин на събитието, което е част от поредица конференции, посветени на възстановяването на Хаити. Европейският комисар Пиебалгс бе домакин на подобно събитие в Брюксел на 22 март. На него около 50 неправителствени организации от Хаити, Европа и САЩ, както и представители на правителството на Хаити, обсъждаха как да се съчетаят действията на НПО в Хаити с цялостната национална стратегия за възстановяване и развитие, припомня БТА.

Земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер разтърси Хаити на 12 януари. Жертвите на опустошителното земетресение в карибската страна са стотици хиляди, властите бяха принуди да се обърнат за помощ към международната общност. Столицата Порт-о-Пренс беше обхваната от хаос след най-силното земетресение в страната от 200 години. Над 3 млн. души са засегнати от бедствието. Трусът разруши хиляди постройки, включително президентския дворец и сграда на ООН.

Хаити е една от най-бедните страни в света и няма никакъв потенциал да се справи с последиците от бедствие с такива размери. САЩ и други държави започнаха изпращането на хуманитарни мисии, включително и на спасителни екипи и жизнено необходими доставки.