Празничната класика на Бренда Лий „Rockin' Around The Christmas Tree“ достигна върха на Billboard Hot 100 класацията тази седмица, детронирайки вечния празничен лидер „All I Want for Christmas Is You” на Марая Кери, съобщи Forbes.

Песента на Бренда Лий излиза през далечната 1958 г., но благодарение на социалните мрежи днес тя изживява своя апогей. Хитът на 78-годишната певица има 34,9 милиона слушания в стрийминг платформите и 20,9 милиона импресии по радиото.



"All I Want for Christmas Is You" става основна празнична песен още от излизането си и е една от най-успешните в търговско отношение съвременни коледни песни.
 

Марая Кери
Guliver/Getty Images


Навлизането на стрийминга даде на коледния хит на Марая Кери необичайно дълголетие в класациите - през последните пет години песента се завръщаше в Топ 5 на Обединеното кралство около Коледа, като накрая достигна до №1 за първи път през декември 2020 г. Подобен феномен се наблюдава и в САЩ, където песента се завръща в Топ 10 на Billboard Hot 100 всяка година от 2017 г. насам, достигайки №1 за първи път през 2019 г. и отново през 2020, 2021 и 2022 г.

Сега Бренда Лий Сега Лий държи и рекорда за най-дълъг период между издаването на песен и издигането й до номер 1.

Бренда Лий
Guliver/Getty Images

Нейният хит е най-старата песен, достигала номер 1 в класацията на „Billboard”, тъй като са минали 65 години от излизането ѝ. „All I Want for Christmas Is You” достигна този успех 25 години след като беше издадена.
 

Бренда Лий
Guliver/Getty Images

Интересно е да се отбележи, че Бренда Лий е била само на 13 години, когато записва „Rockin' Around The Christmas Tree“, който е дебютния й хит. Днес на 78 години тя вече е най-възрастната жена, оглавила Hot 100, надминавайки предишните рекордьорки Шер за „Believe“, когато беше на 52, и Кери за „ Всичко, което искам за Коледа си ти" на 53-годишна възраст.