Китай призова Обама да не подкрепя независимостта на Тайван
Китай призова Обама да не подкрепя независимостта на Тайван / снимкa: БГНЕС
Китай призова днес новоизбрания американски президент Барак Обама да не подкрепя независимостта на Тайван, предаде Франс прес. Това е най-трънливият въпрос в двустранните отношения през последните години, подчерта говорителят на китайското Министерство на външните работи Цин Ган. Той даде да се разбере, че придържането на Съединените щати към политиката на един Китай е от важно значение за добрите връзки между Пекин и Вашингтон.

Говорителят на китайското външно министерство призова САЩ да прекратят оръжейните доставки за Тайван. Очаква се отношенията между Съединените щати и Китай да бъдат сравнително спокойни след изборния триумф на Барак Обама, смятат експерти, цитирани от БТА. Те се аргументират, че САЩ се нуждаят от засилено сътрудничество, особено по икономическите въпроси, с все по-могъщия Китай. С излизането на азиатския гигант на сцената, човек не може да си позволи да е против него, подчертава индийският специалист по китайските въпроси Бахукутумби Раман.

Огромният дефицит на САЩ в търговията с Китай, който възлизаше на 25,3 милиарда долара през август тази година, ще остане труден въпрос за Обама. Възможно е обаче той да загуби остротата си заради световната финансова криза, отбелязва Раман. Експертът от американския Съвет за външни отношения Джеръм Коен прогнозира, че въпросът за човешките права ще остане повод за неразбирателства, но няма да стане повод за конфликт. "Очаквам Обама да се сближи с Китай по-рано от повечето други президенти", допълни Коен.

Франс прес припомня, че в предизборната кампания новоизбраният президент критикуваше китайските търговски практики, но никога с твърди думи. Неговите словесни атаки срещу Китай не бяха така остри като тези на трима от четиримата последни американски президенти - Роналд Рейгън (1981-1989 г.), Бил Клинтън (1993-2001 г.) и Джордж Буш син. Изключение от общия тон направи само Джордж Буш баща (1989-1993 г.).

Комунистическото ръководство на Китай изглежда предпочита републиканските правителства в Съединените щати, отбелязва агенцията. Причината са предполагаемите по-тесни връзки на демократите със синдикатите, поради което те обръщат повече внимание към пазара на труда в САЩ и търговските практики на Китай. Правителството на сегашния американски президент като цяло се отнасяше приятелски към Китай, въпреки че Джордж Буш син ядоса миналата година Пекин, като се срещна с живеещия в изгнание тибетски духовен водач Далай Лама.