Володимир Зеленски  Украйна
Володимир Зеленски Украйна / БГНЕС
Погледът на руската преса
В САЩ и в Украйна не стихва скандалът около публикуваната стенограма на телефонния разговор между президентите Доналд Тръмп и Володимир Зеленски. Вчера Тръмп каза, че повод за импийчмънт няма, тъй като обвиненията на демократите са необосновани. Те обаче не смятат да се отказват, пише "Комерсант".

Белият дом представи в сряда стенограма от разговор през юли между двамата, в който Тръмп иска от Зеленски да разследва за корупция политическия му съперник Джо Байдън и неговото семейство. Разговорът е споменат в жалба на анонимен разобличител срещу Тръмп от август. Тя е основен елемент в обявено от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси разследване, което да установи дали президентът подлежи на импийчмънт.

Москва: Американските демократи направиха САЩ за посмешище пред целия свят

След публикуването на стенограмата проблемите на Тръмп не изчезнаха, а за Зеленски те тепърва предстоят, отбелязва "Комерсант". Вестникът споменава по-специално, че украинският лидер, който е в Ню Йорк по повод Общото събрание на ООН, бил "принуден да се оправдава за прозвучалите в телефонния разговор критики срещу германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон".

"Въпреки че логично Европейският съюз трябва да е нашият най-голям партньор, технически излиза, че това са САЩ, които са много по-голям партньор от ЕС и аз съм ви много признателен", казва на Тръмп Зеленски.

ЕС отхвърли упреците на Тръмп, че не е предоставил достатъчна помощ на Украйна. По думите на Мая Коциянчич, прессекретар на европейския топдипломат Федерика Могерини, европейската помощ за Киев през последните пет години е била "безпрецентна и последователна", посочва "Росийская газета".

Според изданието "Политико", цитирано в материала, от 2014 г. насам Киев е получил от Брюксел и различни европейски финансови институции общо около 15 милиарда евро под формата на субсидии и заеми. Средствата са отпуснати за реформи в украинската държава. Коциянчич поясни, че ЕС сътрудничи тясно със САЩ и други съюзни страни в подкрепата си за Украйна, по-специално що се отнася до антируските санкции, наложени на Москва след събитията в Крим и Донбас.

"Че къде са се отклонили от реалностите" Тръмп и Зеленски, критикували европейските си колеги?, пита се украинският политолог Олексий Голобуцки, цитиран в "Независимая газета".  "Разтревожената" Европа наистина приказва ли, приказва. А действа единствено за собствена изгода", заявява той.

Белият дом публикува стенограмата! Оказал ли е натиск Тръмп върху Зеленски

Импийчмънтът срещу Тръмп ще раздели САЩ - и всичко това заради разговора със Зеленски, алармира в заглавие "Новая газета".

Разследването в Украйна не откри никакви доказателства за престъпления на работилия в страната Хънтър Байдън - син на Джо Байдън, но темата за "конфликт на интереси" и "шуробаджанащина" може сериозно да навреди на предизборната кампания на Байдън старши. Според наблюдатели скандалът е нож с две остриета. Даже с три, ако споменем и проблемите на Зеленски - година преди изборите в САЩ той трябва или "да мине между Сцила и Харибда" - Тръмп и Байдън, или да вземе нечия страна, разсъждава вестникът.

Има реална вероятност долната камара на Конгреса, контролирана от демократите, да гласува за импийчмънт. После обаче случаят ще бъде внесен в Сената, който да разгледа обвиненията с участието на Върховния съдия, а заседатели ще бъдат самите сенатори. Републиканците имат сега 53 гласа, а за отстраняване на Тръмп са необходими две трети - 67 гласа. Математически погледнато, 20 гласа за импийчмънт от съпартийци на президента - това изглежда утопия. За момента. Но ако процедурата се проточи година - до самите избори, и се появят нови факти, а общественото мнение се люшне към импийчмънт, сенаторите републиканци няма да мислят за партийна солидарност, а за своето бъдеще. През 2020 г. американците ще избират не само президент, но и 34-ма сенатори, подчертава "Новая газета".

Нанси Пелоси обвини Тръмп в подкопаване на националната сигурност на САЩ

Опоненти на Зеленски в Киев "искат да го разкъсат на дребни парченца", официално настояват стенограмата от разговора с Тръмп да бъде преведена точно на украински език и "явно предвкусват възможността за импийчмънт" - но вече на украинския президент, пише "Московский комсомолец".

Междувременно в САЩ набира сила още един скандал, в който пак е замесена Украйна. Агенцията за национална сигурност внесе в комисията по разузнаване към долната камара в Конгреса доклад за използването на социалните мрежи в започналата вече кампания за президентските избори догодина. Документът разкрива, че огромен брой акаунти, настървено агитиращи за Тръмп - най-вероятния кандидат на републиканците, се модерират от територията на Украйна, се казва в статията.
 


Американските електронни специалисти установили и доста на брой "неслучайни съвпадения" с дейността на украинската мрежа от ботове, успешно агитирала за Зеленски на тазгодишните избори в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разказа в слово пред Колумбийски университет в Ню Йорк, че в кулоарите на Общото събрание на ООН е обсъдил със Зеленски изгледите за бъдещо членство на Украйна в алианса, пише "Известия".

Столтенберг обаче изтъкнал, че не е посочвал срок за влизане на Украйна в НАТО. Той припомнил, че всяка страна кандидат трябва да изпълни ред условия, за да отговаря на конкретни стандарти.

След смяната на властта в Украйна през 2014 г. новото държавно ръководство реши да се откаже от извънблоковия статут на страната, а по-късно затвърди в конституцията й стремежа за влизане в НАТО и ЕС като външнополитически курс, добавя "Известия".

Зеленски покани Тръмп в Украйна, той отвърна: Вие ме направихте известен

САЩ взеха решение да подновят финансовата си помощ, отпускана на Украйна за военни нужди, напомня "Свободная преса". Според изданието "Украйна си остава в центъра на американската политика" и това е "трудно изпитание" за украинския политически елит, но "оттук парадоксално може да бъдат извлечени (освен известни негативи), и някои позитивни моменти за страната".

"Ще видим за какво точно ще стигне умението на украинската власт", допълва всекидневникът.
БТА