И Австрия въведе контрол по границите, мигрантската вълна застига и Хърватия
И Австрия въведе контрол по границите, мигрантската вълна застига и Хърватия / снимки: БГНЕС

Австрийските правоохранителни органи започнаха тази сутрин да извършват избирателни проверки на пропускателните пунктове по границата с Унгария, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес, позовайки се на съобщение на полицията. В момента контрол е въведен на три пункта в източната част на страната - Никелсдорф, Дойчкройц и Шахендорф.

Днес ще бъде въведен контрол и на още 10 гранични пункта с Унгария. При нужда аналогични мерки може да бъдат въведени и на границата със Словакия.

Вчера австрийското правителство реши да въведе граничен контрол заради ситуацията с бежанците и уведоми за това ЕК, която заяви, че това е възможност, предвидена за кризисни ситуации в Шенгенското споразумение и сегашната ситуация в Австрия отговаря на тези изисквания.

Министърката на вътрешните работи на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер каза, че сирийците и други хора, за които има заплаха в родината им, могат да продължат да подават молби за убежище в Австрия. Те ще могат да пътуват и за Германия, както е било и досега, добави тя.

Междувременно в Германия федералното правителство ще увеличи подкрепата си за 16-те провинции на страната при приемането и разпределянето на десетките хиляди мигранти, влизащи на германска територия през Южна Европа, предаде ДПА.

Канцлерката Ангела Меркел заяви, че "важното сега е да се създаде методичен и прозрачен процес за справяне с големия брой бежанци". Федералното правителство създава 40 000 места за първите пристигащи. Предстои създаването на центрове за разпределени, добави канцлерката.

И Австрия въведе контрол по границите мигрантската вълна застига и Хърватия
netinfo

Съветът на Европа търси обяснения от Унгария

Съветът на Европа обяви вчера, че ще поиска обяснения от унгарския премиер Виктор Орбан за законите, приети от неговата страна, за да се справи с миграционния поток, се казва в изявление на генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

Ягланд обяви, че е особено притеснен от реформите, позволяващи на унгарското правителство да обяви кризисна ситуация поради засилената миграция.

Унгария прие нови мерки за сдържане на потока от мигранти, затваряйки цялата си граница със Сърбия. Според новите закони, влезли в сила в нощта понеделник срещу вторник, всяко пресичане на бариерата от бодлива тел, разделяща Сърбия и Унгария, е наказуемо с три години затвор, припомня АФП. Унгария има намерение да издигне и друга стена по границата с Румъния.

"Ще поискам уверения, че ако бъде обявено "кризисна ситуация", Унгария ще продължи да спазва задълженията си според Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи", добави Ягланд.

Само 367 мигранти са преминали незаконно в Унгария в първия ден на строги наказания за нелегално преминаване в страната. Полицията съобщи, че всички са били арестувани. Общо 316 от тях ще се изправят пред закона за повреждане на ограда с бодлива тел на сръбската граница, а други 51 души са арестувани за незаконно влизане.

Повече от 200 000 имигранти са преминали транзитно през Унгария тази година, като повечето от тях се стремят да стигнат до Германия.

В понеделник рекордните 9380 души са влезли в Унгария.

В Сърбия автобусите, които обикновено отвеждат мигрантите от южната сръбска граница с Македония до Унгария, са били пренасочени към Хърватия снощи, след като във вторник Унгария спря достъпа на мигранти, предаде Ройтерс.

И Австрия въведе контрол по границите мигрантската вълна застига и Хърватия
netinfo

Загреб: Чакаме бежанци, Шенген е застрашен

На хърватския граничен пункт със Сърбия Товарник тази нощ бе увеличено полицейското присъствие заради очакваните мигранти. Малка група от около 40 мигранти около 9.30 часа българско време прекоси сръбско-хърватската граница. Повечето от тях са жени и деца, съобщиха местните медии.

Нашата граница се контролира по-добре от тези в Германия, Австрия и Дания, каза хърватският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ранко Остойич пред местна телевизия, съобщава БГНЕС.

Той каза, че няма никаква изненада, че мигрантите се насочват към хърватската граница, след като Унгария затвори границата със Сърбия. Остойич твърди, че приемните центрове в страната са подготвени и в много добро състояние. Хърватският вътрешен министър съобщи, че властите приемат предложенията за разпределение на бежанците по квоти в отделните страни-членки на ЕС.

"Истина е, че Шенген е застрашен", каза Остойич по повод възстановяването на граничния контрол в отделни страни от Европейския съюз.

Министърът призна, че в определени райони на страната все още има минни полета и те представляват опасност, включително и за бежанците.

И Австрия въведе контрол по границите мигрантската вълна застига и Хърватия
netinfo

Сърбия: Бежанците не искат да останат при нас, това е въпрос за Европа

Междувременно вътрешният министър Небойша Стефанович заяви, че страната му никакъв случай няма да използва сила срещу бежанците, преминаващи през нейна територия. Снощи Стефанович посети гранично-пропускателния пункт "Хоргош-1", където са се струпали няколко стотици мигранти, пътят на които беше блокиран от Унгария. Те посрещнаха министъра с аплодисменти и възгласи "Сърбия, Сърбия".

Министър Стефанович съобщи пред медиите, че планира да обсъди с унгарските си колеги какво може да се направи в тази ситуация. Той подчерта, че Белград не може да реши сам проблема за преминаването на границите.

Вътрешният министър подчерта, че Сърбия се опитва да предостави на бежанците храна, вода и лекарства, за да облекчи престоя им в страната. Стефанович отбеляза, че мигрантите не искат да остават в Сърбия, Македония или друга транзитна страна. "Това е въпрос за Европа", подчерта министърът, посочвайки, че Белград няма да приеме обратно мигрантите само защото са минали през негова територия.

И Австрия въведе контрол по границите мигрантската вълна застига и Хърватия
netinfo

Могерини призова за отговорност за гарантиране защитата на бежанците

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини призовава лидерите на страните от съюза да се отнесат с цялата необходима отговорност към гарантирането на защитата на бежанците.

"Ако наистина искаме да регулираме тази криза е необходимо представителите на ЕС да приемат всички необходими отговорни решения в сферата на вътрешната политика. В частност, да се съгласят на разпределение на отговорността за приемането на бежанци и задължително разглеждане на молбите за предоставяне на убежище. Точно това предлага и Европейската комисия", заявява Могерини в интервю за френския вестник Либерасион.

"Само ако страните от ЕС докажат, че са достойни за доверие и уважение при прилагането на вътрешната си политика, ще могат да се ползват с доверие и в сферата на външната политика", подчертава Могерини в интервюто. "Само подобен път ще ни позволи да действаме ефективно в региона, от който идват бежанците", добавя тя.

Върховният представител на ЕС по политиката на сигурност отхвърля идеята, че за решаването на сирийската криза е достатъчно провеждането на военна операция. Тя признава, че е необходима военна подкрепа на действията срещу групировката "Ислямска държава", но според нея това не е достатъчно. Военната операция не може да прекрати гражданската война в Сирия, смята Могерини.

Поради това решението трябва да бъде политическо и дипломатическо, като се намери обща позиция, на основата на която различни страни могат да постигнат съгласие за новая система за управление на Сирия. "Само това ще сложи край на гражданската война и ще позволи да се води ефективна борба срещу джихадистката организация", подчертава Могерини.

Източник: БТА, БГНЕС