Михаил Горбачов
Михаил Горбачов / БГНЕС
Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, почитан на Запад като един от лидерите, сложили край на Студената война, не вижда шансове в следващите десетилетия Русия да има управление, различно от сегашното, напомнящо за царистките и диктаторски времена. Това заяви пред Ройтерс американският писател Уилям Таубман, автор на нова биография на Горбачов, озаглавена: "Горбачов: неговият живот и време".
 
Таубман, който е удостоен с награда Пулицър, е направил осем интервюта с Горбачов за биографията му. Авторът казва, че в Русия бившият съветски лидер никак не е на почит.

Горбачов сравни срещата Путин-Тръмп със своята среща с Рейгън
 
На въпрос какво е сега отношението на руснаците към Горбачов, който бе популярен през 80-те години на миналия век, Таубман отвръща: "В Русия мнозина го ненавиждат. Обвиняват го за разпадането на СССР, за загубата на империята и икономическата катастрофа, а и някои го смятат за слаб и нерешителен лидер".

Горбачов: САЩ проявиха късогледство, когато Съветският съюз се разпадна
 
Според Таубман руският президент Владимир Путин редовно критикува и дори пренебрегва Горбачов, от което само е спечелил. Програмата на Путин е в пълна противоположност с тази на Горбачов. Путин получи растяща подкрепа, като анексира Крим, като представя Запада за враг на Русия и като се опира на трите царистки принципа: автократично управление, национализъм и православие.

Има ли опасност от нова Студена война?
 
На въпрос дали 86-годишният Горбачов има надежда да стане свидетел на по-демократично управление в Русия, Таубман отвръща: "Горбачов казва, че на Русия може да са нужни десетилетия, за да се демократизира, може би дори ще ѝ е нужен целият 21 век".
 
Горбачов твърди, че е доволен от сегашния си живот, но Таубман се съмнява: "Вроденият му оптимизъм може би го крепи. Но политическите атаки срещу него продължават, и освен това сега той живее сам (като се изключат охранителите, готвачите и шофьорите) в голяма къща в предградие".
БТА