/ ThinkStock/Getty Images
Вижда се краят на масовото избиване на мъжки пиленца в люпилните. Това предвижда нов законопроект в Германия, съобщава Дойче веле.

Министърката на земеделието Юлия Кльокнер и нейният екип искат да предотвратят избиването на 45 милиона пилета годишно, защото не снасят яйца и не наддават достатъчно на тегло. Вече съществуват методи за определяне на пола на животните още в яйцето, така че да не се позволи те изобщо да се излюпват. През 2019 г. Федералният административен съд постанови, че противоречивата практика по избиване на пилетата е допустима само временно.
Трябва общоевропейско решение.

"Копнея за деня, в който тази тема най-накрая ще остане в историята”, казва по този повод президентът на Съюза на фермерите Йоахим Руквид. “Методите за определяне на пола трябва да бъдат внедрени възможно най-бързо”, допълва той.

Пред “Райнише Пост” Юлия Кльокнер отправя призив към гражданите да не купуват и яйца от други страни, където практиката за избиване на животните продължава. Германия иска да е пионер в тази област, но ще осигури преходен период до края на 2021 година, за да не се окаже браншът без алтернатива.

От Асоциацията на германските птицевъди заявиха, че индустрията има готовност да преустанови умъртвяването на пилета още днес, но предупреждават, че европейското право също трябва да бъде синхронизирано. При свободното движение на стоки в рамките на ЕС, примерно полските или холандските люпилни могат да продължат да убиват мъжките пилета, предупреждава президентът на асоциацията Фридрих-Ото Рипке. Затова е необходимо въпросът да бъде уреден на европейско ниво.

Съществуват два метода за определяне на пола преди излюпване. При първия през отвор в яйцето се взима малко количество течност. Женските пилета биват оставяни да се излюпят, а мъжките - не. Яйца, преминали през тази технология, вече се предлагат в супермаркетите. При втория метод полът се определя чрез насочен лъч и анализ на отразената светлина.

Хуманното отношение е по-важно от икономическите интереси. Според Федералния административен съд, убиването на пиленца е допустимо само докато не са налични добре функциониращи алтернативи. Според параграф 1 от Закона за хуманно отношение към животните, никой не може да причинява болка, страдание или вреда на животно „без разумна причина“. Дали икономическите интереси могат да бъдат определи като “разумна причина”? Съдиите решиха, че хуманното отношение към животните е по-важно.

Сега социалдемократите и Зелените призовават за по-нататъшни стъпки за защита на птиците. Те настояват също и върху продуктите, съдържащи яйца, да се обозначава произходът на яйцата, тъй като за тях масово е използват яйца от кокошки, отглеждани в клетки.
Дойче веле, БГНЕС