/ iStock/Getty Images
Германия е в решителна фаза на коронавирусната пандемия, заяви здравният й министър Йенс Шпан. Той добави, че положението е сериозно и ноември ще е тежък месец, предаде Ройтерс.

Броят на хората, които се нуждаят от апаратно дишане, расте твърде бързо, каза Шпан на пресконференция след частичното затваряне на Германия, приложено като мярка, за да бъде забавено разпространението на коронавируса и да се гарантира, че здравната система няма да бъде претоварена.

Ако е било позволено ежедневният брой на новозаразените с коронавируса във федералната република да расте със същия темп, както досега, до Коледа заразените е можело да нараснат с над 400 000, заяви високопоставен представител на германските здравни власти.

"Новите мерки могат да прекъснат разпространението на вируса", каза Ларс Шаде, вицепрезидент на Института "Роберт Кох", най-важната институция в Германия по отношение на вируса.

Броят на лекуваните в интензивни отделения в Германия пациенти с коронавирус се е увеличил шесторно за последния месец, съобщи председателят на Германското интердисциплинарно дружество по интензивна и спешна медицина Уве Янсенс.

По думите му голяма част от персонала на болниците работи на пълен капацитет. Той добави, че при високи равнища на заразяване с коронавируса лечебните заведения трябва да осигурят допълнителен капацитет за лечение на подобни пациенти.

Германските лаборатории за тестване за коронавирус работят на предела на възможностите си заради рязкото увеличение на търсенето на тестове за коронавирус, предаде ДПА.
Въз основа на данните от 162 лаборатории за пръв път капацитетът за тестване е достигнат на 100 процента в цяла Германия, съобщи Асоциацията на акредитираните медицински лаборатории.

Ако това увеличение се запази или ако се стигне до недостиг на оборудване или персонал, има риск от рухване на доставките, предупреди браншовата организация. Положението е "опасно и вече е неприемливо".

Асоциацията предупреди, че все още се правят прекалено много тестове за коронавирус на хора без симптоми и на хора с нисък приоритет. Тя призова капацитетът за тестване да бъде съсредоточен в много по-голяма степен върху по-спешните случаи.

Асоциацията посочи, че според данните от 162-те лаборатории за миналата седмица са направени 1,4 милиона Пи Си Ар теста.

По нейни данни делът на положителните тестове се е увеличил на 7,3 процента при 5,7 на сто за миналата - което е равно на 104 663 положителни теста.
БТА