Новият президент беше избран с огромно мнозинство от Федералното събрание в Берлин
Бившият германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер беше избран днес за нов президент на Германия с огромно мнозинство от Федералното събрание в Берлин, предадоха световните агенции.

Той заменя на този пост 77-годишния бивш пастор дисидент от комунистическата ГДР Йоахим Гаук, който не се кандидатира за втори мандат.

Guliver/Getty Images


61-годишният социалдемократ Щайнмайер беше избран с 931 гласа от присъствали на заседанието 1239 делегати от двете камари на парламента и представители на 16-те германски провинции. 14 гласа бяха сметнати за невалидни. От гласуване се въздържаха 103 делегати.

Кандидатурата на Щайнмайер беше подкрепена от правителствената коалиция на канцлера Ангела Меркел, както и от свободните демократи и зелените, които не издигнаха свои кандидати.
 

Guliver/Getty Images


Освен Щайнмайер имаше още четирима кандидати за поста. Това бяха политологът от Кьолн Кристоф Бутервеге, за когото гласуваха едва 128 от делегатите, заместник-председателят на партията Алтернатива за Германия Албрехт Глазер, за когото гласуваха 42 от делегатите, юристът Александер Холд, предложен от политическото обединение "Свободни избиратели", за когото гласуваха 25 делегати, и бащата на известния сатирик Мартин Зонеборн - Енгелберт Зонеборн, за когото гласуваха едва 10 делегати.

Германските ХДС и ХСС ще номинират Ангела Меркел за канцлер

Държавният глава в Германия има малко правомощия, но е смятан за авторитетна фигура. Щайнмайер, който до края на януари беше външен министър, беше най-популярният политик в социологическите анкети.

Франк-Валтер Щайнмайер вече бе описан от германски издания като "антиТръмп" президент, след като умножи критиките срещу новия американски държавен глава, предаде АФП.

В първата си реч като президент Щайнмайер обаче се въздържа да спомене директно ситуацията в САЩ. Той отправи призив за "защита на демокрацията и свободата", в момент, в който те са поставени под въпрос. "Когато основите на демокрацията се клатят, трябва повече от когато и да е било да ги подкрепяме", заяви новият държавен глава.

Той подчерта, че "единството и сплотеността" на обществото играят основна роля в "тези бурни времена, в които светът сякаш не функционира нормално".

Guliver/Getty Images

Щайнмайер е известен с откровения си тон. Миналата година той отправи остри критики по адрес на Тръмп. По време на американската предизборна кампания Щайнмайер каза, че "Тръмп е проповедник на омразата". "Мога да ви обещая, че като президент ще бъда противотежест на безграничната тенденция към опростяването", каза по-рано тази седмица Щайнмайер и допълни, че "това е най-добрата противоотрова срещу популистите".

Щайнмайер е много ценен в Западна Европа. Той е приближен на бившия канцлер Герхард Шрьодер. Щайнмайер обаче е по-малко ценен в Източна Европа, където неговите позиции, възприемани понякога като в проруски, породиха безпокойство, отбелязва АФП.

Миналата година Щайнмайер разкритикува засилване на присъствието на НАТО по границата с Русия, като каза, че това е ненужен "тропот на ботуши". Във вътрешнополитически план изборът на Щайнмайер е нов признак за отслабване на политиката на Меркел по-малко от 7 месеца преди парламентарните избори, този път пред социалдемократите.
 

Guliver/Getty Images


"От гледна точка на социалдемократите, изборът на Щайнмайер е прелюдия към нещо много по-голямо - победа на изборите през септември срещу Меркел", казва политологът от фондация "Фридрих Еберт" Михаел Брьонинг. Меркел трябваше да се примири с избора на Щайнмайер, защото нейният консервативен лагер не можа да излъчи достатъчно силен и консенсусен кандидат.

Оливия Джоунс - атракцията при избора на новия президент на Германия (СНИМКИ)
 

Guliver/Getty Images


Агенция ТАСС пък съобщава, че руският президент Владимир Путин е поздравил Щайнмайер за избирането му за държавен глава на Германия. Путин е изразил увереност, че действията на Щайнмайер като президент ще допринесат за развитието на руско-германските отношения и за продуктивното сътрудничество в различни области, което да е в интересите на народите на двете страни и в съответствие с целта за укрепване на стабилността и безопасността в Европа и по целия свят.

В съобщението на Путин до Щайнмайер се потвърждава и заинтересоваността на Русия към продължаване на конструктивния диалог с Германия по актуални двустранни и и международни въпроси. Отправена е покана към Щайнмайер да посети Русия в удобно за него време.
 

Guliver/Getty Images

БТА