Президентът на Франция Еманюел Макрон е изправен пред нови общонационални протести заради противоречивия закон за пенсиите, който предизвика гняв, нападки и социални вълнения.

Миналия месец той подписа закон за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, въпреки че месеци наред се провеждаха стачки срещу законопроекта.

Оттогава той и правителството му се опитват да преодолеят народното недоволство - едно от най-големите предизвикателства пред втория му мандат.

Но протестиращите го освиркват и удрят с тенджери и тигани по време на посещенията му в провинциална Франция, където пътува, за да се срещне с обществеността.

Когато Макрон посети футболен мач в събота, той беше посрещнат от активисти, размахващи червени картони, съобщи „Франс 24“.
Профсъюзите и опозицията се надяват на масово присъствие на първомайските митинги, за да покажат на Макрон, че продължават да се противопоставят на пенсионната реформа.

"Приканвам всички французи да излязат, да се порадват на слънцето и да хванат тен, докато бутат бебешките си колички по улиците на Париж и останалата част от страната", заяви в неделя Франсоа Руфин, член на парламента от твърдолявата партия "Непреклонна Франция".

"Правим така, че 2023 г. да остане в социалната история на страната", каза той пред телевизионния канал BFMTV преди официалния празник.
"Червен картон" за Макрон

Трима от всеки четирима французи са недоволни от Макрон, сочи проучване на социологическата група IFOP, проведено миналия месец.
От средата на януари Франция е разтърсена от общонационални стачки и протести срещу Макрон и неговите пенсионни промени, някои от които преминаха в насилие.

Но инерцията на последните стачки и демонстрации, проведени през седмицата, намаля, тъй като работниците изглежда не желаят да продължат да жертват трудовите си възнаграждения.

През последните седмици протестите придобиха по-хумористичен тон.

Демонстрантите дрънчаха с кухненски съдове, за да заглушат Макрон по време на речта му пред нацията след одобряването на пенсионния закон миналия месец, а активистите продължиха тази практика при някои от посещенията му в страната.
Близо до стадиона "Стад дьо Франс" край Париж в събота активисти на профсъюза раздаваха червени картони и свирки на футболни фенове, дошли да гледат финала на Купата на Франция.

"Червен картон за пенсиониране на 64 години", гласяха те преди мача, в който Тулуза победи Нант.
Служителите по сигурността конфискуваха повечето свирки, когато привържениците влязоха на стадиона, и не се чуха много протести в планираното време за действие - 49 минути и 30 секунди след началото на мача.

Това време беше препратка към спорния член 49.3 от конституцията, на който премиерът Елизабет Борн се позова през март, за да прокара пенсионната реформа през парламента без гласуване в оредялата долна камара.

Миналата година Макрон спечели втори петгодишен мандат, но на изборите през юни загуби парламентарното си мнозинство.
Миналата седмица Борн обеща да намали безработицата и да направи промишлеността по-екологична в опит да работи за разрешаването на други държавни дела.
Тя отложи обсъждането на спорния законопроект за имиграцията за есента поради липса на парламентарно мнозинство, като заяви, че според нея не е време за нов дебат, който би довел до разделение.

В началото на април профсъюзите на лейбъристите напуснаха преговорите с Борн, след като тя отказа да отстъпи по основната мярка на пенсионната реформа - повишаване на пенсионната възраст.

Но лидерът на профсъюза CFDT Лоран Бергер заяви в неделя, че това не означава край на всички разговори между профсъюзите и правителството, дори и след подписването на реформата.

Ако бъде поканен, "CFDT... ще отиде и ще разговаря, както профсъюзът в една фирма разговаря с шефа - дори този шеф да е постъпил некоректно", каза той.
БГНЕС