/ Thinkstockphotos
Пластмасовите изделия за еднократна употреба като чинии, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши, ще бъдат забранени в ЕС според новите правила, гласувани в сряда. Тези продукти, които съставляват 70% от морските отпадъци, ще се забранят на пазара на ЕС от 2021 г., според приетото от Парламента законодателно предложение, съобщиха от Европейската комисия.
 
Евродепутатите добавиха в списъка на забранените пластмаси на пазара на ЕС от 2021 г.: оксо-разградими пластмасови продукти като опаковки, както и съдове, направени от експандиран полистирен, които се използват за съхранение на храна, предназначена за бърза консумация.

ЕК предложи забрана на пластмасовите еднократни продукти
 

сламки
ThinkStock/Getty Images

Използването на редица други продукти, за които не съществуват алтернативи, трябва да бъде намалено с минимално 25% от държавите членки до 2025 г. Това включва кутиите за еднократна употреба за бургери, сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Държавите членки трябва да предложат национален план за насърчаване използването на продукти, подходящи за многократна употреба, за повторна употреба и за рециклиране. Други пластмаси, като бутилките за напитки, ще трябва да се събират разделно и до 2025 г. 90% от тях да могат да се рециклират.
 
Евродепутатите също одобриха мерки, които засягат отпадъците от тютюневи изделия и по-специално цигарените филтри, съдържащи пластмаса. Те ще трябва да се намалят с 50% до 2025 г. и с 80% до 2030 г.

Светът обяви война на сламките - новата „черна овца“ за природозащитниците

пластмаса
Thinkstockphotos

Държавите членки трябва също да гарантират, че поне 50% от изгубените или изоставени риболовни приспособления, съдържащи пластмаса, се събират всяка година. Поставената цел за рециклирането им е най-малко 15% до 2025 г.
 
Страните на ЕС ще трябва да гарантират, че производителите на тютюневи изделия ще покриват разходите за събиране на отпадъците от тези продукти, както и последващите разходи за превоз, обработка и събиране на отпадъците. Същото се отнася и за производителите на риболовни съоръжения, които трябва да участват в процеса на рециклиране.
БГНЕС