/ Thinkstockphotos
Европейската комисия предложи забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба в Евросъюза. Сламките, приборите за хранене и клечките за уши в бъдеще ще трябва да бъдат направени от устойчиви материали.

Европа на война с пластмасовите отпадъци

За да влязат в сила новите правила, трябва първо да бъдат одобрени от 28-те членки на Съюза. Серията от предложения на ЕК целят намаляване на пластмасовите отпадъци, заяви първият зам.- председател на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за устойчивото развитие.

Пластмасата, която пием, ядем и носим

Рискуваме да задушим океаните ни с пластмаса. Това ще се отрази на хранителната верига и човешкото здраве. Гражданите наистина ги е грижа за това. Проучване на „Евробарометър“ показва, че 87% са загрижени за въздействието на замърсяването с пластмаси върху околната среда. То е във въздуха, в океаните, в храната ни, а също и в телата ни. Направихме широко допитване как да решим този проблем. 97% от анкетираните са съгласни, че действията по отношение на пластмасовите изделия за еднократна употреба са наложителни и спешни“, обясни той.

Земята попадна в категорията "токсична планета"

Предложената от ЕК директива настоява за забрана на пластмасовите прибори за хранене, коктейлните бъркалки и сламки, пръчките за балони, клечките за уши, но не се посочва крайна дата.

пластмаса
Thinkstockphotos

Тези продукти да бъдат направени от устойчиви материали, настоява планът. Според българския евродепутат Андрей Ковачев, член на Комисията по околна среда в ЕП, приемането на директивата няма да е лесно и ще отнеме време.

До 2050 година: Повече пластмаса, отколкото риба в океаните

Директивата на ЕК предвижда още принос на производителите на пластмасови изделия към цената за управление на отпадъците и настоява за стимули при разработка на по-малко замърсяващи алтернативи.

э
ThinkStock/Getty Images

Предлага се още производителите на пластмасови риболовни принадлежности да покриват разходи за събиране на отпадъци в пристанища. Планът предвижда, че страните членки трябва да събират 90% от пластмасовите бутилки за питиета до 2025 г. чрез система за рефинансиране при предаване.

Опасни ли са пластмасовите бутилки и опаковки?

Той изисква от производителите по-ясни означения за продуктите им, за да бъдат информирани потребителите колко боклук отделят. Предложенията, плюс едно направено през януари, което изисква всички пластмасови опаковки да се преработват до 2030 г., идва след решението на Китай да забрани вноса на отпадъчни продукти за рециклиране.

ЕС иска през 2030 г. да може да рециклира всички пластмаси

ЕС изнася сега около половината от събраните и сортирани пластмаси, като 85% от тях отиват в Китай. Годишно ЕС произвежда годишно 500 хиляди тона пластмасови продукти.

И още по темата:

Вижте как да намалите отпадъците в ежедневието си

Планини от боклуци затрупват рая на земята (СНИМКИ)

Замърсяването убива милиони по света

Когато хапваш сладолед и хвърлиш опаковката на плажа (ВИДЕО)

Четки за зъби, запалки и капачки попадат в менюто на морските птици


Кой е най-големият замърсител на океаните?