/ ThinkStock/Getty Images
Европейският съюз представи плановете си до 2030 г. всички пластмасови опаковки в Европа да могат да бъдат рециклирани и постепенно да премахнат пластмасите за еднократна употреба като чаши за кафе.

До 2050 година: Повече пластмаса, отколкото риба в океаните

Стратегията, обявена от Европейската комисия, следва решението на Китай да забрани вноса на чужди продукти, които да бъдат рециклирани, включително огромни количества от Европа. "Комисията има за цел да увеличи рециклирането на пластмаси и всички пластмасови опаковки да бъдат повторно използвани или рециклируеми до 2030 г.", каза изпълнителният орган.

Микрофрагменти от пластмаса замърсяват 88% от повърхността на океаните

Комисията заяви, че предложенията й също така имат за цел да създадат възможности за бизнес, като трансформират начина, по който пластмасовите продукти се проектират, произвеждат и рециклират в Европа."Трябва да спрем навлизането на пластмаси в нашата вода, нашата храна и дори в нашите тела. Единственото дългосрочно решение е да се намалят пластмасовите отпадъци чрез рециклиране и повторно използване на повечето", заяви първият вицепрезидент на Еврокомисията Франс Тимерманс. "Китайското решение несъмнено е голямо предизвикателство, но нека да превърнем това предизвикателство във възможност", добави той.

Земята попадна в категорията "токсична планета"

Предложенията не съдържаха планове за данък върху пластмасовите опаковки, които бюджетният комисар Гюнтер Йотингер предложи миналата седмица за борба със замърсяването и да помогне за запълването на дупка от около 13 млрд. евро в бюджета на блока, причинена от Брекзит. "Все още не сме намерили начин да въведем европейски данък за пластмаси", заяви зам.-председателят Юрки Катайнен, отговарящ за работните места и инвестициите. „Още е рано да обещаваме нещо“, допълни той.

Комисията съобщи, че европейците генерират 25 милиона тона пластмасови отпадъци годишно, но по-малко от 30% се събират за рециклиране. Тимерманс призова за насърчаване на информираността, като призова родителите да казват на децата си, че една пластмасова сламка отнема само една секунда, за да бъде произведена, но 500 години, за да се разпадне. Той каза, че комисията е започнала процес, който да забрани в крайна сметка микропластмасите, които се намират в козметиката и други продукти, но се вкарват в тялото чрез храна.

Когато хапваш сладолед и хвърлиш опаковката на плажа (ВИДЕО)

Катайнен коментира, че стратегията е "чудесна възможност за европейската индустрия да развие световно лидерство в новите технологии и материали". Той добави, че Европа все още няма функциониращ пазар за рециклиране на пластмаси, тъй като няма определени стандарти.
БТА