/ Gettyimages
Често наричан рая на земята, индонезийският остров Бали сe превърна в смущаващ пример на проблема с боклука в страната.

Архипелагът, състоящ се от повече от 17 000 острова, е вторият по големина в света „производител“ на морски отпадъци след Китай, като годишно Индонезия допринася 1,29 млн. метрични тона към тези планини от боклуци в морето.

Замърсяването убива милиони по света

Вълните от пластмасови боклуци се носят в реките и океаните в региона и с всяка година създават все повече проблеми - запушване на водните пътища в градовете, увеличаване на риска от наводнения и нараняване или причиняване смъртта на морски животни,които поглъщат пластмасови отпадъци или попадат в капана на огромните количества боклуци.

Проблемът е толкова остър, че властите на о. Бали обявиха „извънредно положение с боклуците“ на шесткилометрова брегова ивица, включваща популярни плажове. В района се наложило да бъдат изпратени 700 работници и 35 камиона, които всеки ден извозват по около 100 т. отпадъци към близкото депо.

Замърсяването на въздуха ежегодно причинява смъртта на близо 500 000 европейци

Проблемът с боклуците на о. Бали се изостря през сезона на мусоните, когато силните ветрове морските вълни изхвърлят на брега камари опаковки и пластмасови бутилки, а придошлите реки влачат към крайбрежната ивица боклуци от вътрешността на острова.

Индонезия е една от 40-те страни, които участват в кампанията на ООН за чисти морета, която има амбициозната цел да спре наводнението с пластмасови боклуци на океаните. В рамките на тази програма правителството в Джакарта е поело ангажимента да намали пластмасовите отпадъци в моретата със 70% до 2025 г.

Когато хапваш сладолед и хвърлиш опаковката на плажа (ВИДЕО)

Планирано е засилване на услугите за рециклиране, ограничаване използването на пластмасови торбички, стартиране на кампании за почистване и да се увеличи информираността на обществеността за съществуващия проблем и действията срещу него.
БГНЕС