/ iStock/Getty Images
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че част от дейностите на институцията ще бъдат ограничени в следващите три седмици като предпазна мярка срещу разпространението на вируса COVID-19.

Той уточни, че по всяко време ЕП остава в готовност да отмени или продължи предвидените мерки. Сасоли добави, че днес ще подпише заповед, с която забранява външните посещения на ЕП. Мярката ще засегне гражданските посетителски групи, лобистите, някои от помощниците на евродепутатите. Годишно ЕП посреща около 700 000 външни посетители, поясни председателят.

Кралският дворец в Швеция отложи официална вечеря заради коронавируса

Насрочената за следващата седмица пленарна сесия на ЕП в Страсбург ще се състои, уточни Сасоли. Предвижда се парламентарните комисии също да продължат работа, но няма да изслушват гости - външни експерти. В следващите три седмици евродепутати няма да пътуват на мисии в чужбина. Онези от тях, посетили райони, засегнати от вируса, са посъветвани да проявят съзнание и да не предприемат действия, опасни за здравето на околните. Сасоли уточни, че имунитетът на евродепутатите не позволява за тях да бъдат издавани заповеди, затова може да им се предоставят единствено съвети.

До края на март в ЕП няма да бъдат разрешени културните прояви и всякакви събития, организирани от евродепутатите, партийните групи или администрацията. Ръководството на ЕП призовава парламентарните служители, посетили наскоро засегнати от разпространението на заразата места, да работят от домовете си известно време.
БТА