Експерт: Бойците на Ислямска държава са жестоки и глупави злодеи
Експерт: Бойците на Ислямска държава са жестоки и глупави злодеи / БГНЕС

Бойците на групировката "Ислямска държава" (ИД) са по животински жестоки, те са глупави злодеи, заявява основателят на Европейския център за изследвания, анализ и съвети по стратегически въпроси Клод Монике, експерт в борбата с тероризма, в интервю за белгийски медии.

Той коментира изнесените от вестник "Ню Йорк таймс" нови данни, свързани с отвличането и убийството на американския журналист Джеймс Фоули, обезглавен през август в Сирия. Монике отбелязва, че измъчването на заложници, искането на откуп за тях и дори принуждаването им да приемат исляма не са нещо ново, но е новост упражняваният над тях постоянен тормоз и съобразяването му с националността на отвлечения.

Американското издание пояснява, че Фоули и негов колега са отвлечени през 2012 г., когато се намират в Сирия, на разстояние от по-малко от 100 километра от турската граница. Двамата решават да не пресичат границата, преди да са предали снимките и текстовете си на редакциите, затова влизат в интернет клуб в сирийския град Бинеш. Там се появява мъж с брада, който мълчаливо ги наблюдава. Когато двамата журналисти се отправят отново към Турция, те са застигнати от друг автомобил, който пресича пътя им.

Фоули и колегата му са отвлечени и отведени в подземия на болница в Ракка, където започват разпитите и мъченията им. Свидетелствата са, че Фоули е бил изтезаван най-жестоко от всички похитени. От заложниците е било изискано да дадат паролите си за всички възможни програми и адреси в интернет, за да се установи дали нямат връзка с разузнавателни служби. Заложниците от САЩ и Великобритания са получавали най-лошо отношение, тъй като правителствата във Вашингтон и Лондон не преговарят и не плащат на терористи.

Твърди се, че Фоули е приел исляма по убеждение, както и че е разбрал, че му предстои да умре, през юни тази година - около два месеца преди да бъде обезглавен. През повечето време заложниците са били държани на тъмно, завързани един за друг. Терористите са проверявали при гол обиск дали под кожата им не са поставени чипове за спътниково проследяване на местонахождението. Някои от заложниците, особено Фоули, са били подлагани многократно на симулации на давене - техника, използвана от ЦРУ.

Заложниците са се ориентирали каква ще бъде съдбата им според това дали са били обличани в оранжеви гащеризони и отвеждани в съседни на килиите им помещения, за да бъдат снимани с камера. Онези от тях, за които похитителите са нямали надежда, че ще бъде платен откуп, не са били снимани и са получавали най-лошо отношение.

На основата на тези сведения Монике коментира, че смяната на религията може да се дължи на три причини - от мисъл, че това ще спаси заложника от смърт; заради т. нар. стокхолмски синдром, когато жертвата приема гледната точка на палача; заради искрено решение (какъвто се твърди, че е бил случаят с Фоули). Експертът отбелязва, че британските и американските заложници страдат най-тежко и коментира, че правителствата на техните държави в обобщен план имат право, защото политиката им да не преговарят с терористи обезценява стойността на пленените им граждани.

Монике отбелязва, че изглежда англоезичните терористи от ИД са най-жестоки, докато френскоезичните са малко "по-меки". Белгийските издания подчертават, че въпреки тази оценка французинът Мехди Немуш, един от охранителите на Фоули в Ракка, извърши терористичното нападение през май в Брюксел, което взе четири жертви. Монике добавя, че изглежда терористите от ИД страдат едновременно от параноя, страх и глупост, например защото са търсели връзки на полски 37-годишен фотограф с КГБ и ЦРУ, а съветската служба за сигурност бе закрита през 1991 г., когато полякът е бил едва 13-годишен. Тревожно е да разберем, че съдбата на заложниците е поверена в ръцете на глупави хора, жестоки и зли. Тези хора имат сметки за разчистване с обществото и действат с животинска жестокост, заключава експертът.

Източник: БТА