Часът на Земята - 125 страни, 4000 града, 1200 обекта, милиони хора
Часът на Земята - 125 страни, 4000 града, 1200 обекта, милиони хора / cнимка: Reuters

4000 от 125 страни се включиха в инициативата „Часът на Земята", организирана за четвърта година от базирания в Женева Световен фонд за защита на дивата природа, предоха световните агенции. Милиони жители на планетата угасиха в събота в 20.30 ч. за един час лампите в домовете си, за да покажат, че са съпричастни към проблема с глобалното затопляне и парниковите емисии. Общо 1200 културни и исторически паметници и сгради участваха в инициативата.

В Европа заради инициативата в мрак се озова Градът на светлините - Париж, където 240 обекта, сред които Парижката Света Богородица, Триумфалната арка, Елисейският дворец и Пантеонът угасиха външното си осветление. Айфеловата кула беше тъмна само за пет минути, докато в подножието й парижани поставиха 1600 запалени свещи, така че да изпишат с тях цифрата 60, т.е. 60 минути.

В Женева бяха изгасени външните светлини на представителството на ООН, на сградата на УЕФА и на централата на Световния фонд за защита на дивата природа.

В Лондон едночасово затъмнение обхвана Бъкингамския палат, катедралата Сейнт Пол, кулата Биг Бен сградата на парламента, и концертната зала Ройъл Албърт хол. В Шотландия в инициативата се включи Единбургският дворец.

В Истанбул угаснаха светлините на прочутия мост над Босфора, точно както в Париж и Лондон бяха изгасени светлините на мостовете над Сена и Темза.

В Гърция бяха изгасени светлините на Акропола в Атина, на Бялата кула в Солун и на висящия мост Рио-Антирио, свързващ континенталната част на страната с полуостров Пелопонес.

В руската столица Москва за тъмно за един час останаха Кремъл, Червеният площад, стадионът Лужники и Московският университет. В град Владивосток, в руския Далечен Изток, всички ресторанти бяха организирали вечери на свещи.

В Берлин бяха изгасени светлините на Бранденбургската врата.

В Швеция за един час от външно осветление бяха лишени кралските дворци и правителствения квартал в Стокхолм.

В Рим Колизеумът остана на тъмно за час, както и фонтанът Треви, където италиански представители на Световния фонд за дивата природа дръпнаха символичен шалтер. Наклонената кула в Пиза също не остана на страна от инициативата.

В Холандия в проявата "Часът на Земята" участваха амстердамското летище Скипхол, амстердамският зоопарк и стадионът на Амстердам.

Часът на Земята  125 страни 4000 града 1200 обекта милиони хора
netinfo

В Китай началото на инициативата беше дадено в резервата за гигантски панди в провинция Съчуан. Там пандата Мей Лан се разходи на трибуна, докато зад гърба й една по една светлините на парка угаснаха. В Пекин бяха изгасени осветленията на Забранения град и на Птичето гнездо, стадионът, построен за Летните олимпийски игри през 2008 г.

Общо 30 китайски града участваха в кампанията. Това участие е от голяма важност, предвид факта, че Китай е смятан за най-големия замърсител на планетата ни.

За един час угаснаха бизнес кварталите по морското крайбрежие в Хонконг, Джакарта, Токио и Сеул. На мемориала за жертвите на атомната бомба в Нагасаки, в Япония, стотици японци запалиха свещи.

В непалската столица Катманду, където токът спира често, хората предпочетоха символично да угасят свещи, вместо лампи.

Светлините и на най-голямата сграда в света - кулата Бурдж Дубай, също угаснаха, докато жители и гости на Дубай, облечени в бяло и носещи фенери, образуваха дълга нишка, която се проточи по крайбрежието на града. Почти същата церемония имаше в района и на втората най-голяма сграда в света - кулата Тайпе 101, в тайванската столица.

Хиляди жители на Филипините присъстваха на главното събитие от местната част на „Часът на Земята" - гасенето на светлините на бляскавия Азиатски мол в столицата Манила. В Сингапур над 1000 души участваха в едночасов Карнавал на Земята.

В Египет угаснаха пирамидите в Гиза. Сафари лагери в Намибия и Танзания също участваха в проявата.

В САЩ губернаторите на над 30 от 50-те американски щати обещаха подкрепата си. Сред най-запомнящите се изгасвания на светлини там бяха тези на небостъргача в Ню Йорк "Емпайър стейт билдинг", на надписите на театрите на Бродуей, на рекламните надписи в района на Таймс скуеър, на булеварда на казината в Лас Вегас и на моста Голдън гейт в Сан Франциско.

Часът на Земята  125 страни 4000 града 1200 обекта милиони хора
netinfo

В Рио де Жанейро по традиция беше изгасено осветлението на статуята на Христос Спасител, извисяваща се над мегаполиса.

Инициативата започна от новозеландския архипелаг островите Чатъм. После жители на 47 града в Нова Зеландия (на снимката) угасиха лампите в масовата кампания. Пчелният кошер - сградата на новозеландското правителство, разположена до зданието на парламента в столицата Уелингтън, и Скайтаъур - най-високата постройка в Оукланд, най-големия град в Нова Зеландия, бяха сред по-известните обекти, които потънаха в мрак за един час в 20.30 ч. местно време.

Часът на Земята  125 страни 4000 града 1200 обекта милиони хора
netinfo

После дойде ред на Австралия. Сидни временно загуби част от блясъка си в името на каузата. Организаторите призоваха жителите на града да гледат телевизия на свещи. Угаснаха светлините на операта в Сидни и на моста Харбър. За първи път тази година сградата на парламента в австралийската столица Канбера също угаси светлините си. Миналата година министърът по въпросите на климатичните промени и водите Пени Уонг изпадна в конфузна ситуация, тъй като лампата в кабинета й в сградата на парламента остана запалена, докато страната участваше в инициативата „Часът на Земята".

България също се включи в кампанията. За един час в събота вечер в София угаснаха светлините на няколко храма - "Св. Ал. Невски", "Св. София", "Св. Неделя", на руската църква "Св. Николай", на паметниците на Цар Освободител и на Васил Левски, на сградата на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", на Археологическия институт на БАН, на сградата на Националната художествена галерия, Народния театър "Иван Вазов". (БТА)