/ iStock
Девет души, за които се твърди, че са ръководили престъпна мрежа за сурогатни майки и осиновявания на остров Крит чрез звено за асистирана репродукция, дадоха показания в съда в Ханя, Западен Крит.

Сред тях са 73-годишен известен гинеколог в Ханя, лекари, служители на клиниката, жена от Румъния и две жени от Грузия.

Търговия с живот: Между 70 и 120 хил. евро са продавали бебетата в Гърция

Властите на остров Крит разследват клиника за репродуктивна медицина в град Ханя на фона на подозрения, че тя може да е действала като прикритие за нелегална мрежа за осиновяване, съобщават гръцките медии.

Няколко лекари, работещи в клиниката, са били задържани за разпит. Следователи от Атина и Крит са нахлули в клиниката и преглеждат документацията ѝ и претърсват домовете и офисите на основните заподозрени. Срещу деветимата са повдигнати обвинения, че са членове на престъпна организация, замесена в трафик на хора и незаконни осиновявания. Смята се, че гинекологът е бил основен организатор.

Срещу деветимата са повдигнати обвинения за създаване на престъпна организация, трафик на хора, фалшиви документи, физическо насилие и нарушаване на законодателството в областта на лекарствата.

В събота министърът на здравеопазването Михалис Хрисохоидис отстрани председателят на Националния орган за асистирана репродукция Никос Врахнис. Органът отговаря за надзора на всички съоръжения за асистирана репродукция и одобрява тяхното лицензиране. Според полицейското досие се твърди, че базираното в Ханя звено за медицинско асистирана репродукция и банка за криогенно поддържане е замесено в мрежата за продажба на бебета.

В изявление на местната полиция се посочва, че кръгът е експлоатирал жени - предимно чужденки, които са били в уязвимо положение, и ги е използвал като донори на яйцеклетки и сурогатни майки. Същевременно те са мамили пациенти чрез виртуални трансфери на ембриони (ин витро) и посредничество при незаконни осиновявания.

От декември 2022 г. насам са регистрирани най-малко 182 случая на експлоатация на жени в областта на вземането на яйцеклетки и сурогатното майчинство и са разследвани повече от 400 случая на измама чрез виртуални ин витро трансплантации

Печалбата, получена от престъпната организация за една програма за сурогатно майчинство, обикновено варира от 70 000 до 100 000 евро, а в някои случаи достига 120 000 евро.

Според cretalive.gr най-малко 30 млади жени, които са бременни - някои от тях в последните седмици на бременността, са били открити от полицаите от отдела за борба с организираната престъпност на остров Крит по време на разследванията.

МФ: 6000 лв. става финансирането за една инвитро процедура

Това са бедни жени от Молдова, Украйна, Грузия, Румъния и България, които не са имали къде да живеят в собствените си села и които са били използвани от престъпната организация като донори на яйцеклетки и като сурогатни майки. Жените живеели в няколко къщи под наблюдение и имали право да излизат само до супермаркета и на медицински прегледи в Центъра за асистирана репродукция.

Твърди се, че въпросната клиника е била голямо съоръжение, което привлича клиенти от цяла Гърция, а също и от Турция и Балканите.