/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация съобщи в петък, че бушуващата епидемия от морбили в Афганистан е заразила десетки хиляди и е причинила смъртта на повече от 150 души само през миналия месец, като предупреди за още смъртни случаи.

Здравната агенция на ООН заяви, че епидемията е особено тревожна, тъй като Афганистан е изправен пред масова продоволствена несигурност и недохранване, което прави децата много по-уязвими към силно заразното заболяване.

"Случаите на морбили се увеличават във всички провинции от края на юли 2021 г. насам", заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.
Той заяви, че напоследък случаите са се увеличили рязко, като през седмицата от 24 януари са нараснали с 18 %, а през последната седмица на този месец - с 40 %.

Като цяло през януари са регистрирани 35 319 съмнителни случая на морбили, от които 3 000 са лабораторно потвърдени, и 156 смъртни случая.
91% от случаите и 97% от смъртните случаи са на деца под петгодишна възраст.

Линдмайер подчертава, че смъртните случаи, свързани с морбили, вероятно са подценени и се очаква броят им да нарасне.

"Бързото нарастване на броя на случаите през януари предполага, че броят на смъртните случаи, причинени от морбили, вероятно ще се увеличи рязко през следващите седмици", каза Линдмайер.

Морбилите са силно заразно заболяване, причинено от вирус, който атакува предимно деца. Най-сериозните усложнения включват слепота, възпаление на мозъка, диария и тежки респираторни инфекции.

Последното нарастване на броя на случаите идва в момент, когато Афганистан е в плен на хуманитарна катастрофа, влошена след идването на власт на талибаните през август, когато западните държави замразиха международната помощ и достъпа до активи в чужбина.

Организацията на обединените нации предупреди, че половината от населението на страната е застрашена от недостиг на храна.

"Недохранването отслабва имунитета, което прави хората и особено децата, по-уязвими към болести и смъртни случаи като морбили", казва Линдмайер.
Най-добрата защита срещу морбилите е масовата ваксинация, като СЗО препоръчва на страните да осигурят поне 95-процентно покритие на ваксинацията - трудна цел в афганистанските условия.

Линдмайер заяви, че СЗО и нейните партньори работят за увеличаване на капацитета си за наблюдение на морбили и предоставят подкрепа за лабораторни изследвания и кампании за имунизация.

През декември миналата година кампанията за ваксинация в най-засегнатите райони е обхванала 1,5 милиона деца.

Освен това са осигурявали добавки с витамин А, които са важни за намаляване на заболеваемостта и смъртността от морбили, като в рамките на националната кампания през ноември миналата година са били обхванати 8,5 милиона деца.

Линдмайер заяви, че в момента СЗО работи за по-мащабна кампания за ваксиниране срещу морбили, която ще започне през май и ще обхване повече от три милиона деца.
БГНЕС