Доминик Рааб
Доминик Рааб / Gulliver/Getty Images
Вицепремиерът на Обединеното кралство Доминик Рааб подаде днес оставка. Това се случи по-малко от 24 часа след като беше представен доклад за твърдения за тормоз.
 

Сунак възложи на старши юриста Адам Толи КК задачата да разследва осем официални жалби, включващи най-малко 24 души, за поведението на Рааб, свързани с три предишни министерски длъжности: министър на правосъдието и министър на външните работи при Борис Джонсън и министър по въпросите на Брекзит при Тереза Мей, съобщи Би Би Си.

Предстои съдържанието на доклада и констатациите на Толи да стане известно на по-късен етап.
От писмото за оставка на Рааб обаче става ясно, че той е обвинен, че е крещял, псувал, заплашвал физически и хвърлял предмети по държавни служители. Той отрича всички гореспоменати обвинения.

Рааб, който се оттегли и от поста министър на правосъдието, пише в писмото си за оставката, че се чувства "задължен да приеме резултатите от разследването", но заяви, че "отхвърля всички твърдения срещу мен, с изключение на две"

В една от частите на писмото си за оставка Доминик Рааб поднася своите извинения, като декларира, че "искрено съжалява за всеки непреднамерен стрес или обида, които някой от служителите е почувствал в резултат на темпото, стандартите и предизвикателството, които внесох в Министерството на правосъдието".

"Това обаче е, което обществеността очаква от министрите, работещи от нейно име", допълва той.

Рааб ще получи намаление на заплатата си с около 68 000 паунда, тъй като губи министерската си заплата. Въпреки че подава оставка, той все пак ще получи 17 000 паунда като обезщетение, стига да не бъде назначен отново на друг министерски пост в рамките на следващите три седмици след напускането на поста. Това не е изключено, тъй като Риши Сунак не е призовал Рааб да подаде оставка.

Опозиционните партии също реагираха на това развитие на ситуацията.

Заместник-председателят на Либералната партия Дейзи Купър заяви, че Доминик Рааб е показал, че "не само не е годен да работи като министър, но е напълно негоден да представлява своите избиратели в парламента".
Купър призовава Рааб да подаде оставка като депутат и да предизвика частични избори, за да могат районите Ешер и Уолтън да изберат отново депутат по свой избор.

Междувременно лейбъристите обвиниха министър-председателя Риши Сунак, че е твърде слаб, защото е позволил на Рааб да подаде оставка.
Източник от лейбъристите заяви, че Рааб е "вторият хулиган в кабинета, на когото се позволява да подаде оставка - Сунак не успя да уволни и него, и Уилямсън".

Те добавиха, че в продължение на 13 години премиерите тори избягват отговорност и защитават колегите си, които нарушават закона, и че тази тенденция трябва да спре.


 
БГНЕС