Британски бизнесмен давал подкупи на Саддам Хюсеин
Британски бизнесмен давал подкупи на Саддам Хюсеин / netinfo

Британски търговец на петрол беше арестуван по обвинение, че е давал подкупи на бившия иракски президент Саддам Хюсеин в нарушение на програмата на ООН "петрол срещу храни", предаде Асошиейтед прес.

52-годишният Джон Ървинг беше арестуван в Лондон въз основа на заповед за екстрадиция.

Той се явил доброволно пред съда в Уестминстър, който решил да го пусне под гаранция до явяването му пред трибунала на 20 юли, когато ще бъде разгледано искането на САЩ за екстрадиране, уточни АФП.

Ървинг е един от тримата търговци на петрол, обвинени в Ню Йорк през 2005 г. в отклоняване на най-малко 100 млн. долара от ООН, които трябвало да бъдат предоставени като хуманитарна помощ за иракчаните, припомня БТА.

Другите двама - тексаският бизнесмен Дейвид Чалмърс, ръководител на петролната компания "Бейойл", и българският му съдружник Людмил Дионисиев - отхвърлят обвиненията.

Според обвинението Ървинг "плащал на режима на Саддам Хюсеин милиони долари тайни подкупи, за да участва в продажбата на иракски петрол по линия на програмата на ООН "петрол срещу храни", съобщава АФП.

В обвинителния акт пише, че между 2001 г. и март 2003 г., "знаейки, че иракското правителство иска от фирмите, получаващи петрол, тайно да плащат свръхтакси, Чалмърс, Ървинг, Дионисиев и съдружниците в "Бейойл "платили тлъсти комисиони с пълното съзнание, че част от тези плащания ще послужат за подкупи".

Ървинг, който е бил служител във фирмата на Чалмърс "Бейойл", отрича да е извършил нещо незаконно.

Ако бъдат признати за виновни, тримата мъже може да бъдат осъдени на 62 години затвор.

Програмата на ООН "петрол срещу храни" беше създадена от Съвета за сигурност на ООН, за да се позволи на Ирак да продава под контрола на световната организация ограничени количества петрол в периода 1996-2000 г. и в замяна да купува стоки, необходими за иракското население. След инвазията в Кувейт на Ирак беше наложено международно ембарго. Иракското правителство обаче заобиколи програмата и отклони 1,8 млрд. долара, продавайки повече петрол от разрешените от ООН квоти, благодарение на подкупи. До това заключение стигна създадената в края на 2005 г. независима анкетна комисия на ООН.