Брашно от щурци се появи по рафтовете на супермаркетите в Румъния, установи проверка на БТА. Цената за сто грама е 96,25 леи (38,34 лева), тоест 962,5 леи (383,5) струва един килограм. 

Според описанието на етикета, брашното е от големи, безкрили щурци, има вкус на ядки и е богато на протеини. "То има повече Омега-3 и Омега-6 дори от от сьомгата", обясняват специалисти, цитирани от Гъндул и допълват, че протеинът може да се добави към смутита, палачинки, бисквити, мъфини, начос, хляб, омлети, супи, бисквити, пудинги и др.

През февруари миналата година Европейската комисия одобри брашното от щурци за човешка консумация. Няколко месеца по-късно румънският министър на земеделието Петре Дая призова сънародниците си да не консумират брашно от щурци, защото имат вкусна традиционна храна, припомня сайтът Зиаре. 

Преди няколко дни стана ясно, че домашни щурци и ларви на брашнени бръмбари ще бъдат разрешени като храна в Европейския съюз съгласно нови разпоредби.

Домашните щурци могат да се консумират замразени, сушени или на прах от вторник, а използването на ларви на брашнения бръмбар в храната ще бъде разрешено от четвъртък. Подобни правила вече съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия червей.

Европейската комисия в момента разглежда други осем молби за разрешаване на консумацията на продукти от насекоми, тъй като производителите трябва да кандидатстват за разрешение за всеки вид насекомо, който искат да пуснат на пазара.

Храната, съдържаща насекоми, трябва да бъде обозначена като такава в ЕС, включително името на вида.

Според оценката на Комисията домашният щурец и ларвите на брашнените бръмбари са безопасни за консумация от хора, но могат да представляват риск за страдащи от хранителни алергии. 

Насекомите се считат за питателни и богати на протеини и са част от традиционната кухня в много страни. Те също така могат да допринесат за устойчива диета, тъй като могат да бъдат отглеждани със сравнително малко ресурси.
Мартина Ганчева/БТА