70 000 души са погребани в масови гробове в Хаити
70 000 души са погребани в масови гробове в Хаити / снимки: Reuters

Седемдесет хиляди трупа на жертви на опустошителното земетресение са били погребани досега в общи гробове в Хаити. Вуду духовниците обаче се противопоставят на тези общи погребения. Според местните власти броят на жертвите може да достигне до 200 хиляди души. Досега най-голямата цифра, която беше сочена, беше за 100 хиляди души.

При катастрофалното земетресение и последвалите го силни вторични трусове в Хаити бяха ранени и 250 000 души. Без покрив над главите си останаха 1,5 милиона души.

В страната са открити 280 центъра за оказване на спешна помощ на нуждаещите се от храна, вода и от подслон хора. Всеки един такъв център може да подслони 500 души. В Хаити действат 43 международни спасителни екипа, наброяващи общо 1739 души и 161 кучета, обучени да търсят оцелели под развалините. Късно в неделя местно време изпод развалините на рухнала сграда беше извадена млада жена, която нейните близки смятаха за мъртва.

Германка, съсобственичка на хотел "Монтана" в столицата на Хаити Порт-о-Пренс, бе извадена жива от руините, под които прекарала четири дни, съобщи Франс прес, като се позова на германския вестник "Билд". Спасителите успели да намерят 62-годишната Надин Кардосо-Ридл в нощта срещу неделя благодарение на изпратен от нея есемес, посочва най-четеният германски ежедневник. Синът й дори чул гласа й, допълва "Билд". Пред хуманитарна организация Райнхард Ридл заявил, че съпругата му е силно дехидратирана, но иначе невредима.

70 000 души са погребани в масови гробове в Хаити
netinfo


Около 200 души се смятат за изчезнали под останките на рухналия луксозен хотел след катастрофалното земетресение в началото на миналата седмица, обяви френският държавен секретар по въпросите на сътрудничеството Ален Жоаянде, цитиран от БТА.

Двадесет и трима германски граждани се водят за изчезнали на Хаити, обяви снощи по обществената телевизия А Ер Де германският външен министър Гидо Вестервеле.

Досега са спасени общо 70 души изпод отломките на сградите. Най-малкият спасен хаитянин е на 2 години.

На летището в Порт-о-Пренс от сряда досега са кацнали и излетели 600 самолета със спасителни екипи, военни и помощи. Трафикът се затруднява от това, че контролната кула на летището все още е неизползваема, след като пострада при труса от миналия вторник.

Заради повишаващите се случаи на мародерски набези присъствието на чуждестранни военни в Хаити се засилва все повече. Канада обяви, че ще изпрати допълнителни 1000 военни. САЩ вече изпратиха в Хаити 12 500 военни. Последните от тях, общо 2200 морски пехотинци пристигат в бедстващата страна утре с кораб-полева болница "Комфорд". Вчера американският президент Барак Обама нареди мобилизиране на американски резервисти, които да участват в хуманитарните операции в Хаити.

Край бреговете на хаитянската столица Порт-о-Пренс е акостирал и американският самолетоносач "Карл Винсън" с 19 хеликоптера на борда. Достъпът до пристанището в столицата е затруднен, защото то пострада от труса.

Великобритания обяви, че утроява помощта си за хаитянското население. Досега Лондон беше казал, че ще предостави 6,2 милиона британски лири. Сега вече отпуска 20 милиона британски лири.

Същевременно бившите американски президенти Джордж Буш-младши и Бил Клинтън, които също участват в кампанията за набиране на средства за Хаити, отхвърлиха твърденията на някои политици, като например тези на венецуелския президент Уго Чавес, че САЩ се възползват от ситуацията, за да навлязат в Хаити. Те заявиха, че сега става дума само за оказване на помощ на хора в бедстващо положение, а не за постигане на политически цели. Буш-младши призова политиката да бъде оставена настрана в този момент. Клинтън каза пък, че не бива да се губи време в дискусии дали САЩ се опитват да извлекат политически дивиденти от случващото се в Хаити.

70 000 души са погребани в масови гробове в Хаити
netinfo