/ БГНЕС

Горският пожар, който е извън контрол в източната испанска автономна област Валенсия, се превърна в един от най-големите за годината в страната, предаде Асошиейтед прес. Пламъците вече са унищожили повече от 19 000 хектара в периметър от около 120 км, заявиха днес властите.

Около 35 летателни апарата са били изпратени за борба със стихията в петия ден от възникването ѝ. Надеждите, че вчерашните дъждове ще помогнат за овладяването на ситуацията, се оказаха напразни, защото силни ветрове разпалват още повече огъня, каза представител на регионалното правителство. 

Пет души остават в болница със сериозни изгаряния, след като в сряда няколко пътници пострадаха, бягайки от влак, спрян заради пламъците. Композицията погрешка е поела право към бързо разрастващия се пожар. Председателят на правителството на Валенсия Шимо Пудж е поискал от противопожарните служби да му докладват защо на влака е било позволено да премине през обхваната от огъня зона.

Пожарите в Испания тази година са били четири пъти повече, отколкото за цялото последно десетилетие.

До началото на този месец 43 големи пожари, тоест засягащи поне 500 хектара, са били регистрирани в Испания от министерството на екологичния преход и демографските въпроси, в сравнение със средно 11 през последните години.

Според Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS) тази година в Испания пожарите са унищожили 284 764 хектара.

БТА