137 журналисти са загинали по света през 2009 г.
137 журналисти са загинали по света през 2009 г. / www.sxc.hu

Изминалата година се оказва една от най-тежките за журналистите и медийните сътрудници, от които са загинали общо 137 души, съобщи Международната федерация на журналистите (МФЖ), цитирана от световните агенции. От тях 113 души са станали жертва на целенасочени убийства, а други 24 са загинали при злополуки.

"МФЖ призовава ООН да направи повече за защита на журналистите", се казва в изявление на организацията. Тя припомня, че през 2006 г. ООН е поискала от държавите "да вземат мерки за защита на журналистите и медиите в рисковите зони".

Най-опасните страни за журналистите през 2009 г. са били Филипините, Мексико и Сомалия. През ноември във Филипините са били убити 31 журналисти и медийни сътрудници, а неотдавна журналисти са станали жертва на насилие и в Мексико и Сомалия.

За втора поредна година най-опасният регион за журналистите е Азиатско-Тихоокеанският с общо 51 убити журналисти и медийни сътрудници. Следват Мексико с 13 убити, Сомалия с 9, Пакистан със 7 и Русия с 6 убити журналисти и медийни сътрудници. Ирак дълго време беше най-опасната за журналисти страна. През 2009 г. там са убити петима журналисти и медийни сътрудници спрямо 18 през 2008 г., отбелязва БТА.

Международната федерация на журналистите представлява над 600 000 журналисти от 125 страни. Тя регистрира всички смъртни случаи сред журналисти и техни сътрудници като преводачи и шохьори, които са загинали при изпълнение на служебните си задължения.