1011 граждани на ЕС изчезнали след труса в Хаити, 35 са загинали
1011 граждани на ЕС изчезнали след труса в Хаити, 35 са загинали / снимка: Reuters

Днес беше оповестена информация, че при земетресението в Хаити са загинали 35 граждани на Европейския съюз, ранени са девет, а 1011 се водят за безследно изчезнали. Това сочат временни данни, изнесени от Европейската комисия.

Общо загиналите в Хаити са над 200 000 души, вече са погребани над 80 000, изпод развалините са извадени живи 120 души, а хората, които изпитват най-остра нужда от всякаква помощ, надхвърля четвърт милион, разгласи днес комисията, като се позова на сведения от своето представителство в Хаити, на медийни материали и на оценки на източници от хаитянското правителство.

Според Европейската комисия в Хаити са изпратени близо 700 експерти или някаква материална помощ от 23 страни в ЕС, сред които е и България. От страните членки на съюза най-много средства в помощ на Хаити досега са изпратили Великобритания (22,5 млн. евро), Испания (6 млн. евро) и Дания (над 5 млн. евро).

От балканските срани членки на Европейския съюз Гърция смята да отдели 200 000 евро помощ за Хаити, Словения - 120 000 и Кипър - 100 000, информира ЕК. Тя не
разполага с данни дали България и Румъния са оказали финансова помощ на Хаити.

Най-малко половин милион души живеят на открито в импровизирани лагери в столицата на Хаити Порт-о-Пренс, обяви Международната организация по миграцията (МОМ). „До този момент са били идентифицирани 447 импровизирани селища, в които живеят най-малко 500 000 души само в столицата, от които 350 са били регистрирани от МОМ, хаитянското правителство и хуманитарните партньори", посочва организацията в съобщение, цитирано от БГНЕС. „Много от хората живеят на открито, докато други са се обединили за изграждането на временни подслони", заяви говорителката на организацията Джемини Пандия.