Приемането на България в Шенген е национален приоритет и като отговорна и надеждна държава-член на ЕС страната ни полага големи усилия за охраната на външните европейски граници. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който е на официално посещение у нас.

Ветото на Австрия за разширяване на Шенген не е свързано с България


Българският държавен глава посочи, че България е вложила много ресурси от националния си бюджет за овладяването на миграционния натиск и е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство още през 2011 г. По думите на президента, приемането на България в Шенген ще окаже положителен ефект не само за гражданите на страната ни, но и за бизнеса, включително за големия брой австрийски компании, които развиват дейност у нас.


Румен Радев и Волфганг Соботка бяха единодушни, че за опазването на външните граници на ЕС е необходима по-активна солидарност на европейско ниво и общи усилия на всички страни членки. Президентът изрази признателност за подкрепата на Австрия за това Европейската комисия да насочи повече средства  за укрепването на българо-турската граница.

Волфганг Соботка



Волфганг Соботка изрази тревогата на австрийското общество от засиления нелегален трафик на хора към ЕС, който повдига въпроси от гледна точка на сигурността. Той подчерта и че Австрия високо цени усилията на България за охраната на външните граници на ЕС, което е обща задача на всички държави членки. Австрия не е повдигала въпрос за работата на българските служби за сигурност като условие за приемането на България в Шенген, стана ясно още на срещата.


Среща и с премиера Денков

Австрия и Нидерландия ще спечелят, ако България и Румъния бъдат приети в Шенгенското пространство, заяви на срещата си със Соботка премиерът акад. Николай Денков.

Волфганг Соботка: Трябва да се оценят усилията на България в опазването на границата

Европейският съюз може да овладее мигрантската криза, само ако осъзнае, че всички държави членки заедно трябва да пазят външните му граници. Това включва не само финансиране, но и оборудване с технически средства и подсилване с хора. „Точно затова сме поканили гранични служители от Австрия, Нидерландия и други европейски страни да дойдат на нашите външни граници“, посочи министър-председателят. „С общи усилия трябва да се борим също срещу трафикантите на мигранти, които са част от силна международна мрежа, чиито организатори и спонсори са в Европа“, добави премиерът.

Шенген и Дъблин не работят“, категоричен беше Волфганг Соботка. Той изрази опасенията на Австрия от мигрантската вълна, която залива страната и даде конкретен пример: „Виена е третият по големина „сръбски“ град след Белград и Нови сад“, а в страната има още много мигранти от различни други националности.

Акад. Денков изрази готовност за среща с австрийски парламентаристи по време на предстоящото си посещение във Виена на 24 октомври.

МС, Президентство