Родители на деца с увреждания искат нова наредба за личните асистенти
Родители на деца с увреждания искат нова наредба за личните асистенти / БГНЕС, архив
Родители на деца с увреждания искат нова наредба за личните асистенти
91280
Родители на деца с увреждания искат нова наредба за личните асистенти
  • Родители на деца с увреждания искат нова наредба за личните асистенти

Изработване на нова наредба за личните асистенти. За това настояват родители на деца с увреждания, които изпълняват ролята и на професионални помощници. Част от настойниците са на мнение, че формулировката „личен асистент" трябва отпадне и да се запише само лична помощ. Директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски коментира, че лицата с проблеми не трябва да се делят на деца и възрастни.
По време на дискусия за проблемите на децата с увреждания, организирана от омбудсмана на републиката Мая Манолова стана ясно, че родителите на тези деца искат законодателни промени.

Изборът на родители на деца с трайни увреждания – или зарязваш детето, или мизерстваш

Според Искра Влахова, която е майка на момиче със зрителни и слухови проблеми, заяви, че определението "личен асистент" е унижение за родителите. "Няма майка, която ще се съгласи, че асистентството е най-много три часа, колкото дават на ден и то е само от понеделник до петък. Въпросът е асистентство ли ни трябва, или ни трябва лична помощ и този въпрос да се приключи завинаги. Защото според мен ни трябва лична помощ и да забравим за това асистентство, защото по този начин не става", каза тя.

Планират диференцирани помощи за деца с увреждания от догодина

Асистентът може да помага, но не и да се грижи за детето с увреждане, допълни Влахова. „24-часовото гледане на тежко увреден човек не мисля, че трябва да се впише в думата „асистентство", каза тя. И от думите й стана ясно, че в асистенството могат да се впишат воденето на човек до спирка на градския транспорт или да си напазарува в магазина.
Друг проблем, който родителите откроиха по време на дискусията, бе преминаването на дете с увреждане към възрастен човек с увреждане. Шефът на ресорната агенция Минчо Коралски посочи, че е задължително разграничаването на отпадне. „Дайте да не делим хората на деца и възрастни с увреждания, защото аз знам, че така както ходеха в Агенцията за закрила на детето докато са деца, на следващия ден идват при мен и питат какво се случва с възрастните хора с увреждания", каза Коралски.

От агенцията предлагат още при раждането на дете с увреждания да се запише ясно какви ангажименти има държавата към него през целия му живот.