Реставрират мечове на Севт Трети
Реставрират мечове на Севт Трети / снимки: DarikNews.bg, Дарик Стара Загора
Реставрират мечове на Севт Трети
50674
Реставрират мечове на Севт Трети
  • Реставрират мечове на Севт Трети

Каниите на двата меча на тракийския владетел Севт Трети, изработени чрез уникална антична техника, ще бъдат реставрирани с банков кредит от 10 000 евро, съобщи директорът на Историческия музей в Казанлък д-р Косьо Зарев.

Оръжието е част от голямото съкровище, открито в могилата Голямата Косматка край град Шипка при една от експедициите на покойния д-р Георги Китов. Сред находките, на които се натъкнаха археолозите през 2004 г. бяха бронзовата глава на тракийския владетел и най-големият откриван досега в света златен венец.

Реставрацията на двете кании на мечовете, част от въоръжението на одриския владетел Севт Трети, ще направи екипът на доц. д-р Георги Мавров от Археологическия институт при БАН. Преди да започне същинската работа обаче проби от оръжието ще бъдат изпратени в Италия за подробен анализ на метала, от който то е изработено. Консервацията и реставрацията трябва да приключат до края на годината. След това експонатите ще бъдат върнати отново в трезора на Казанлъшкия музей, където се съхранява и останалото съкровище на Севт.

Предприемаме всичко това, защото техниката, която са използвали древните майстори за изработката на каниите е уникална и артефактите трябва да бъдат съхранени, сподели д-р Косьо Зарев. Изработени са чрез вчукване в предварително направени улеи златни ленти, които правят метала на оръжието много по устойчив и го съхраняват, обясни ученият.

Основна заслуга банка да отпусне кредит за реставрацията на находките от могилата голямата Косматка има специалистката от Националния археологически музей от италиански произход Мария Рео.

Реставрират мечове на Севт Трети
netinfo