Наградиха най-добрите бабугери в Благоевград
Наградиха най-добрите бабугери в Благоевград / снимка: DarikNews.bg, Благоевград

Стотици се стекоха на площад „Георги Измирлиев" в Благоевград, въпреки лошото време, на петия общински фестивал на сурвакарските групи. Традиционният фестивал бе открит лично от кмета Атанас Камбитов, който благодари на всички сурвакари за участието и ги поздрави за труда и положените усилия. Той изрази радостта си от факта, че все повече млади хора и деца се включват във фестивала, което е гаранция, че обичаите ще продължат да се помнят и пресъздават.

В тазгодишното издание на празничния маскарад участие взеха над 1200 участници, които впечатлиха с уникалност и саморъчно изработени костюми, благодарение на които традицията оживя, а зрителите успяха да зърнат всякакви митични създания, чудати животни и ритуали. Всяка от деветте участващи групи бе съпроводена от музикален аранжимент с типични за сурвакарите тъпани и гайди.

За да отличат различните групи и изявилите се сурвакари, тричленно жури, председателствано от проф. д-р Костадин Динчев и с членове етнографът Румяна Хаджиева и художникът Георги Славков, определиха победители в общо девет категории.

„За придържане към традициите" наградени бяха бабугерите от Трети квартал, а за „Масовост" наградата отиде при групата от квартал „Грамада". Като най-иновационни бяха отличени групите от "Плаж махала" и Трети квартал, а наградата за „Артистичност" грабнаха сурвакарите от „Предел махала" и квартал „Струмско". Трима бяха определени за кукери с „Най-добра маска и костюм", като те бяха от групите на село Падеш, село Изгрев и квартал „Струмско".

Журито реши още, че „Най-добрата композиция" е била тази на участниците от село Падеш и Трети квартал, а за най-добри мечкарски групи бяха отличени тези от селата Лешко и Изгрев. Купите за „Най-артистични старци" отидоха при Втори квартал и квартал „Струмско", докато „Най-колоритните младоженски двойки" бяха три - от село Изгрев, Трети квартал и квартал „Грамада".

След като награди участниците, кметът анонсира, че Благоевград ще бъде представен на фестивала в Симитли от обща сурвакарска група, съставена от представители на всички групи.

Най-младият сурвакар тази година бе шестмесечният Владислав, който взе участие в маскарада заедно със своите родители.

Редица бяха демонстрираните обичаи в рамките на тазгодишното издание на фестивала. Сватба, оране, сеитба, венчавка и зарязване бяха само част от изконните български ритуали, които бяха пресъздадени.

В края на събитието всички музиканти с тъпани премериха сили и умения в импровизирано надсвирване за радост на всички, дошли да се забавляват пред зала „22 септември".

Други новини от Благоевград