Изложба от 300 експоната откриха в Лозница
Изложба от 300 експоната откриха в Лозница / netinfo

Изложба под надслов “Идващи от вековете” бе открита снощи в Лозница. Тя включва 300 експоната на Регионалния исторически музей в Шумен, отразяващи бита, културата и религията на турския етнос в България. Лозница е първата спирка на пътуващата изложба. След като за месец експонатите останат в местния Туристически информационен център, ще бъдат пренесени в други български градове.

Съдействие при събирането и подреждането на изложбата е оказало Районно мюфтийство Шумен, обясни уредникът в отдел „Етнография” на Регионалния исторически музей в Шумен Ирина Витлянова. „Началото на събирането на материалите е започнало 40-те години на 20 век. В изложбата музея представя културата, бита и религията на турския етнос. В изложбата сме представили автентично мъжко, женско и детско облекло. В отделен кът сме представили религията на турския етнос. Селски бит и градски бит, където сме направили интериор от къщата на известния шуменски търговец и фабрикант Токалия. Изложбата е допълнена от картини на шуменския художник Стефан Петров, където са представени джамии, турски чешми и др.

„Вашият информационен център стана част от Регионалния исторически музей”, каза директорът на музея Георги Майсторски. Той нарече изложбата ефектна и благодари на местната управа за инициативата и съпричастността към идеята да се подреди в града. „Полагаме началото на една традиция, в различни представителни сгради, да бъдат показвани различни изложби”, пожела още той.

Изложбата включва над 300 експоната, някои от които съвсем непознати за по-младите посетители. Гостите биват посрещнати с поднос с локум на клечка, който не е част от експозицията, отбелязват организаторите. Първите посетители бяха зрители на възстановка на традиционния сватбен обичай за къносване на булката, изпълнен от фолклорния състав към читалището в село Веселина.