Грийнпийс: България одобри опасни пестициди за пчелите
Грийнпийс: България одобри опасни пестициди за пчелите / БГНЕС, архив

Два пестицида, опасни за пчелите, е разрешила за употреба Българската агенция по безопасност на храните от края на януари 2016 година, пише в свое становище „Грийнпийс България".

Употребата на пестицидите е разрешена за 120 дни въпреки научните данни, които отчитат сериозен риск за пчелите и другите опрашители.

Тези пестициди принадлежат на клас химикали, познати като неоникотиноиди и когато бъдат приложени върху растение, те не остават на повърхността му, а се просмукват в проводящата система и се разпространяват в растението. Инсектицидите, които са били разрешени за употреба на територията на България, се използват за покриване на семена. Когато обработеното по този начин семе започне да покълва и расте, неоникотиноидните химикали започват да се разпространяват из стеблото и листата и могат впоследствие да достигнат до прашеца и нектара.

5 отровни животни, които могат да ни спасят живота (ВИДЕО)

„Неоникотиноидите действат на нервната система на пчелите и вредят на уменията им за намиране на храна, увреждат развитието им и ги правят по-податливи на болести. Пчелите губят способността си за ориентиране, в резултат на което често не могат да се приберат у дома в кошера си. Това може да доведе до сриване на цялата колония," отбелязва Илия Цонев, зам. председател на Управителния съвет на Конфедерация на българските пчелари.

През 2013 г. Европейската комисия ограничи използването на три неоникотиноидни пестицида, които представляват „висок остър риск" за медоносните пчели. Обстойни научни данни показват, че тези вещества причиняват сериозна вреда на пчелите. Пчелите и другите опрашители играят ключова роля в производството на храната ни. Около една трета от културите, които се използват за храна по света, зависят пряко от физическото опрашване от пчели и други животни.

Хората са се занимавали с пчеларство още през каменната ера

Според „Грийнпийс" страната ни трябва да инвестира в разработването, изследването и насърчаването на употребата на нехимични алтернативи. По този начин ще бъде подкрепено и преминаването към устойчиво земеделие без пестициди.