/ netinfo
Над 150 деца и техните семейства са потърсили помощ и са получили подкрепа в четирите нови Центъра за правата на децата, които Националната мрежа за децата разкри в София, Пазарджик, Враца и Русе в средата на миналата година. Това са пилотни социални услуги, които предоставят консултации, застъпничество, информация и превенция на деца с проблемно поведение от 10 до 18 години и на техните семейства, информират от организацията.
 
Сред младежите, които имат нужда от помощ и я намират в центровете, са деца с емоционално поведенчески затруднения в даден етап от израстването им; уязвими деца и семейства; деца, жертви на насилие или пострадали от престъпления; деца в конфликт със закона.
 
В центровете работят психолози, социални работници и юристи, които се застъпват за правата на децата като им предоставят правна, социална и психологическа подкрепа. Тя включва и придружаване на децата при срещата им с правосъдната система и пробацията, помощ за връщането им в училище, ако не го посещават, за професионално ориентиране и реализация, както и медиация между извършител и жертва.

Специалистите често осъществяват контакти с училищните власти, с отделите за закрила на детето, с полицията и прокуратурата, за да могат да подкрепят децата. Родителите и близките им са активно включени в намирането на решения на проблемите, с които младежите се сблъскват. Набляга се върху силните страни на децата и се анализират задълбочено факторите, които влияят върху поведението им, както и върху възможните рискове.
 
В някои от центровете се прилагат арт терапия и спортни занимания, акцентира се върху силните страни и потенциала на децата, за да имат те по-добро бъдеще, посочват от организацията.