Авторът на химна „Велик е нашият войник с паметна плоча в Казанлък
Авторът на химна „Велик е нашият войник с паметна плоча в Казанлък / cнимкa: DarikNews

Паметната плоча на автора на  химна „Велик е нашият войник" Константин Георгиев и композитора на музиката Михаил Шекерджиев ще бъде поставена в Казанлък. Плочата ще се издига в зеленото пространство около района на 61-ва Стрямска бригада.

Само допреди две години районът принадлежеше на Пета шипченска бригада. В района й се намира и паметника  на 23-ти пехотен Шипченски полк.

Идеята за почитането по този начин на авторите на химна на Българската армия е на почетният гражданин на Казанлък проф. Генчо Начев.

Армейският химн "Велик е нашият войник" е създаден край Охридското езеро през 1916 г. по време на Първата световна война. В кратка почивка между две тежки сражения, вдъхновен от подвизите на българските войници, Михаил Шекерджиев,  който е редник в 8-ма пехотна Тунджанска дивизия към 23-и Шипченски полк, композира само за една нощ вълнуващата мелодия по текст на журналиста подпоручик Константин Георгиев. Още на следващия ден тя е изпълнена от импровизиран войнишки хор от 23-и пехотен Шипченски полк.

Малко по-късно съгражданинът на Константин Георгиев - Иван Влаев, отпечатва песента в голям тираж, а на гърба на всяко издание по нареждане на композитора е отбелязано: "Приходът от продажбата е за семействата на убитите от полка войници".

Възникнал първоначално като марш на 23-и Шипченски пехотен полк, „Велик е нашият войник" става един от най-бойките маршове на българската войска. По политически причини оригиналният тест на химна търпи няколко драматични промени, като най- драстична  е промяната след Девети септември 1944 година. На 31 май 2001 г. маршът "Велик е нашият войник" е обявен за химн на Българската армия със заповед на министъра на отбраната Бойко Ноев.

Новини от Стара Загора