12 години от едно от най-опустошителните бедствия
12 години от едно от най-опустошителните бедствия / снимка, архив: Guliver/Getty Images

Югоизточна Азия отбеляза 12 години от бедственото цунами в Индийския океан, което удари 14 страни, предаде ДПА.

Най-силните земетресения в света

На 26 декември 2004 г. земетресение с магнитуд 9,1 в Индийския океан предизвика най-смъртоносното цунами в човешката история. Загиват общо 226 000 души, като около 400 жертви остават неидентифицирани, отбелязва Ройтерс. Сред най-пострадалите страни са Индонезия, Тайланд, Индия и Шри Ланка.

В провинция Ачех в Индонезия, където загинаха близо 200 000 души, а хиляди други останаха без дом, възпоменанието бе съсредоточено около джамия в провинциалната столица Банда Ачех. Там се състояха масова молитва и социални дейности в помощ на сираци, съобщи ДПА.

В Музея на цунамито в Ачех бе организирана фотоизложба с 50 снимки от 12 фотографи, които улавят бедствието и последиците му.

"Изчезнала" индонезийка се събра с близките си след 10 години

До сряда индонезийското знаме в Ачех ще бъде спуснато наполовина в знак на траур, а рибарите няма да излизат в открито море м знак на почит към жертвите.

В Индия, където цунамито взе над 12 400 жертви, хиляди души в крайбрежни селища участваха в митинги, молитви и възпоменателни церемонии.

В тази страна рибарите също не излязоха днес в открито море, както правят всяка година на тази дата, за да почетат паметта на загиналите.

Семейство, разделено от цунами, се събра отново след 10 години

В Шри Ланка роднини на жертви се събраха по крайбрежието в южната част на страната. Те запалиха петролни лампи, организираха възпоменателни служби и дадоха дарения за упокой на жертвите.

По официални данни цунамито е разрешило две трети от крайбрежната ивица и е взело над 33 000 жертви в Шри Ланка.

В цялата страна бе отбелязана минута мълчание, през която колите спряха да се движат, а телевизиите и радиостанциите прекъснаха редовните си предавания.

Източник: БТА