/ Thinkstock/Getty Images
На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Това е един от най-старите международни празници. Още през 1924 година Обществото на народите приема за първи път така наречената Женевска декларация за правата на детето.

Любимите игри от нашето детство (СНИМКИ)

Главният факт, на който се обръща внимание е, че детето, поради физическата си и умствена незрялост, се нуждае от специални гаранции, грижи и специална правна защита както преди, така и след раждането си.

времето пролет
Thinkstock/Getty Images

През август 1925 година в Женева се провежда първата „Световна конференция за благосъстоянието на децата“, на която присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват Женевската декларация.

Смята се, че идеята за отбелязване на празника на 1 юни идва от китайския генерален консул в Сан Франциско, който на този ден събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

Защо е важно да запазим детското у себе си?

В международен мащаб Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България. Това се случва след като през ноември 1949 г., в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените, се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата. Празникът през тази година е учреден в памет на всички деца, загинали през Втората световна война.

пролет
Thinkstock/Getty Images


Български и холивудски звезди като деца (ВИДЕО/СНИМКИ)

Международният ден на детето си има и флаг. На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на Земята са разположени стилизирани фигури - червена, жълта, синя, бяла и черна. Това са човешки фигури, символизиращи разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, разположен в центъра на флага - символизира нашия общ дом.