Вижте съветите на психолога и психотерапевт Любомира Манчева
Има знаци, които още в началото на една връзка могат да разкрият опасностите. Често любовта е сляпа, но винаги имаме власт над своите емоции и избори. За какво да следим и как да го интерпретираме – съвети по темата дава психологът и психотерапевт Любомира Манчева в ефира на предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS.

Тя разкри какви са първите признаци на т.нар. „токсични” връзки. Вредният партньор знае как да се преструва на влюбен и използва любовта като инструмент за минипулация. Така се стига до момента, в който другият човек във връзката започва да се чувства зависим и така, сякаш не може да съществува без половинката си, казва Манчева. И добавя, че токсичният партньор обикновено „удря” не физически, а психически „шамари”. В подобни „капани” много често попадат интелигентни и чувствителни хора.

Според психолога е възможно да уловим лошите сигнали още в първите срещи. Човекът, който проявява патологичен нарцисизъм, често има идея за перфектната майка. Обикновено представя собствената си майка за идеална, а баща му е присъствал физически, но не и емоционално в неговия живот, или пък е бил твърде строг и авторитарен.

„Когато сме във връзка, нерешените ни конфликти избуяват и имаме склонността да ги приписваме на другия. Важно е да приемем другия, защото това означава, че ние сме се вгледали в себе си достатъчно дълбоко преди това”, коментира още Манчева.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Не пропускайте "Социална мрежа"  всеки делничен ден от 15:20 ч.
NOVA