/ ThinkStock/Getty Images
Постоянното споделяне на моменти от живота в интернет може да наруши способността ни да запомним именно събитията, които искаме да запазим, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.
 
"За нас не беше изненадващо, че използването на медии влошава паметта", каза съавторът на изследването Ема Темпълтън от колежа Дартмут в Ню Хампшир и допълва: "В края на краищата вършенето на няколко неща едновременно разсейва и е известно, че влияе върху паметта".
 
Горещите туристически точки в Европа вече будят гнева на местните

Според нея си струва да обърнем внимание на това, как "само изваждането на телефона може да промени преживяването ни".
 

ThinkStock/Getty Images


За първия от трите експеримента Темпълтън и колегите й привлекли почти 400 души и ги накарали да гледат две кратки видео лекции. Някои само гледали, а втора група си водела бележки - за себе си или да ги споделят с други. Имало и трета група, която трябвало да си води бележки за обстановката, а не за лекцията.
 
Милано забрани стиковете за селфи

Проследяването показало, че групата, която си водела бележки - за себе си или за споделяне, се разграничила от преживяването. В резултат доброволците запомнили по-лошо лекцията.
 

ThinkStock/Getty Images


Без стикове за селфи в най-известните музеи в света

Двата последващи експеримента били за разглеждане на църква. Участниците от едната група разглеждали църквата индивидуално, а от втората - по двойки. Някои снимали за себе си, други - да публикуват снимките във Facebook. Трети не правели снимки. Тестовете след обиколката седмица по-късно показали, че хората, които не правили снимки, когато разглеждали сами, запомнили най-добре подробностите.
 
„Селфи ръка“ внушава, че снимащият не е сам (ВИДЕО)

В групата, разглеждала по двойки, хората, които не снимали, също се представили по-добре от споделящите във Facebook, макар и наравно с правилите снимки за себе си.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА