Прането било вредно за околната среда (ВИДЕО)

Учените винаги са подозирали, че синтетичните материи отделят микроскопични влакна при прането, но досега нямаше доказателства за това.

Нови изследвания показват, че при всяко пране в околната среда се изхвърлят около 700 хиляди микроскопични влакна. Засега това е проблем, за който няма лесно решение.

В продължение на години учените са изследвали дали най-обикновеното домашно пране задейства отделянето на микроскопични пластмасови частици.

пране
ThinkStock/Getty Images

Изследването показва, че над 700 000 микроскопични влакна се изхвърлят при всяко пране в обикновена перална машина. Тези частици са достатъчно дребни, за да преминат през пречиствателните станции и да изтекат в околната среда, където представляват истинска заплаха за крехките екосистеми.

Замърсяването убива милиони по света

С малкия си размер – около 0,355 милиметра – пластмасовите влакна причиняват различни проблеми на водните организми. Пластмасите поглъщат токсини – като пестициди, полихлорирани бифенили и машинно масло – като гъби, които отравят хранителната верига. Лесни за поглъщане, те се натрупват в храносмилателната система на животното, пречейки му да абсорбира енергия от храните. Друго изследване откри, че когато младите риби погълнат пластмасови микрочастици (например тези, които се съдържат в ексфолиантите) това спира растежа им и ги прави по-уязвими за хищниците.

Замърсяването на въздуха ежегодно причинява смъртта на близо 500 000 европейци

Докторантът Имоген Напър с помощта на професор Ричард Томпсън от Плимутския университет изследват масата, количеството и размера на частиците, които протичат в отпадните води след като синтетичните влакна се перат при стандартни температури.

Те откриват, че шест килограма пране, смес от полиестер и памук, отделя около 138 хиляди микроскопични влакна. Пранe с подобен размер само от полиестер отделя 496 хиляди влакна. Но най-много се изхвърля от акрилните нишки – 729 хиляди индивидуални частици.

Откъде идва замърсяването на плажовете с мазут? (ВИДЕО)

Не е незабавно ясно колко от тези влакна в крайна сметка стигат до водната среда. Нужни са повече изследвания, за да се установи това.