Учените винаги са подозирали, че синтетичните материи отделят микроскопични влакна при прането, но досега нямаше доказателства за това.

Нови изследвания показват, че при всяко пране в околната среда се изхвърлят около 700 хиляди микроскопични влакна. Засега това е проблем, за който няма лесно решение.

В продължение на години учените са изследвали дали най-обикновеното домашно пране задейства отделянето на микроскопични пластмасови частици.

пране
ThinkStock/Getty Images

Изследването показва, че над 700 000 микроскопични влакна се изхвърлят при всяко пране в обикновена перална машина. Тези частици са достатъчно дребни, за да преминат през пречиствателните станции и да изтекат в околната среда, където представляват истинска заплаха за крехките екосистеми.

Замърсяването убива милиони по света

С малкия си размер – около 0,355 милиметра – пластмасовите влакна причиняват различни проблеми на водните организми. Пластмасите поглъщат токсини – като пестициди, полихлорирани бифенили и машинно масло – като гъби, които отравят хранителната верига. Лесни за поглъщане, те се натрупват в храносмилателната система на животното, пречейки му да абсорбира енергия от храните. Друго изследване откри, че когато младите риби погълнат пластмасови микрочастици (например тези, които се съдържат в ексфолиантите) това спира растежа им и ги прави по-уязвими за хищниците.

Замърсяването на въздуха ежегодно причинява смъртта на близо 500 000 европейци

Докторантът Имоген Напър с помощта на професор Ричард Томпсън от Плимутския университет изследват масата, количеството и размера на частиците, които протичат в отпадните води след като синтетичните влакна се перат при стандартни температури.

Те откриват, че шест килограма пране, смес от полиестер и памук, отделя около 138 хиляди микроскопични влакна. Пранe с подобен размер само от полиестер отделя 496 хиляди влакна. Но най-много се изхвърля от акрилните нишки – 729 хиляди индивидуални частици.

Откъде идва замърсяването на плажовете с мазут? (ВИДЕО)

Не е незабавно ясно колко от тези влакна в крайна сметка стигат до водната среда. Нужни са повече изследвания, за да се установи това.